Путин: Смъртта на Раиси е голяма загуба, той държеше на думата си

"Той беше много надежден партньор, прям и самоуверен човек", заяви руският лидер

22.05.2024 | 07:05 Редактор: Искра Ангелова
Путин: Смъртта на Раиси е голяма загуба, той държеше на думата си

Руският президент Владимир Путин определи трагичната смърт на своя ирански колега Ебрахим Раиси като "голяма загуба".

По време на среща с председателя на долната камара на руския парламент или Държавната дума Вячеслав Володин в Москва Путин определи Раиси като "много надежден партньор и човек, който държи на думата си".

Руският лидер помоли Володин, който ще води руската делегация на погребението на бившия президент в Иран на 22 май, да изрази искрените му съболезнования за трагедията.

"Смъртта на президента Раиси е огромна загуба, преди всичко за Иран и неговия народ. Той беше много надежден партньор, прям и самоуверен човек, който се ръководеше от националните интереси на страната си. Разбира се, той държеше на думата си и за мен беше удоволствие да работя с него, като имах предвид, че ако се съгласявахме за нещо, винаги можехме да бъдем сигурни, че договореностите ще бъдат изпълнени", каза той.

"Москва е готова да продължи сътрудничеството с Техеран, както е било при управлението на Раиси и ще направи всичко възможно руско-иранските отношения да продължат по този начин", каза Путин, цитиран от БГНЕС.

"Моля, предайте тези думи на иранското ръководство", помоли той Володин.

На 19 май хеликоптер, превозващ иранския президент, се разби в иранската провинция Източен Азербайджан. Ръководителят на иранското дружество на Червения полумесец Пир Хюсеин Коливанд заяви, че всички пътници и екипажът на хеликоптера са загинали при катастрофата.

Снимка: БГНЕС