fallback

Съпругата на Башар Асад е диагностицирана с левкемия, отлага ангажиментите си

През 2019 година Асма ал Асад призна, че е напълно излекувана от рак на гърдата

21.05.2024 | 17:21 Автор: Искра Ангелова

Първата дама на Сирия Асма ал Асад е диагностицирана с левкемия. Това съобщиха от офиса на сирийския президент. През 2019 г. тя се излекува от рак на гърдата.

"Първата дама Асма ал Асад е диагностицирана с остра миелоидна левкемия - агресивен рак на белите кръвни клетки, участващи в борбата с инфекциите", допълват от президентството.

Тя ще бъде подложена на "специализиран протокол за лечение", който изисква социално дистанциране, за да се избегне инфекция. Първата дама "временно ще се оттегли от всички преки ангажименти като част от плана за лечение".

През 2019 г. Асма беше заявила, че е напълно излекувана от рак на гърдата, след като се е борила с болестта в продължение на една година.

Асма често придружава съпруга си по време на редките му официални посещения в чужбина, като в официалните медии редовно се разпространяват кадри, на които президентската двойка присъства на различни спонсорирани от държавата събития, припомня БГНЕС.

Първата дама дори е приветствана като "Роза в пустинята" в една скандална корица на американското списание Vogue, преди похвалите да се превърнат в осъждане заради подкрепата ѝ за потушаването на продемократичните протести срещу съпруга ѝ.

Тя основава благотворителната организация "Сирийски тръст за развитие" със седалище в Дамаск, която е една от малкото подобни организации, на които е позволено да работят в контролирани от правителството райони.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback