ЕС одобри плана за използването на печалбите от замразените руски активи

Това ще предостави на Украйна €3 млрд. тази година

21.05.2024 | 14:46 Редактор: Беатрис Младжова
ЕС одобри плана за използването на печалбите от замразените руски активи

Европейският съюз одобри плана за използване на спечеленото от замразените руски активи, за да подпомогне Украйна укрепването на отбраната на Украйна и възстановяването от войната, съобщи Bloomberg.

Това ще предостави на Украйна €3 млрд. тази година, като 90% от тях ще отидат за украинската армия, написа чешкият външен министър Ян Липавски в социалната платформа X. Активи за около $280 млрд. са били замразени от страните от Г-7 след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., като повече от две трети от тях се държат в ЕС. 

По-голямата част от средствата се съхраняват чрез базирания в Белгия гигант Euroclear, като те са генерирали около €3,9 млрд. чиста печалба от миналата година насам.

Според плановете на ЕС Украйна ще получи нетните печалби, натрупани от 15 февруари нататък. Около €159 млрд. замразени руски активи са генерирали нетна печалба от €557 млн. от тази дата, според финансовите резултати на Euroclear за първото тримесечие.

Печалбите преди датата 15 февруари ще бъдат задържани от Euroclear за справяне с рискове като тези, които могат да произтекат от евентуални съдебни мерки от страна на Русия. Планът на ЕС също така включва механизъм, който позволява на клиринговата къща да задържи допълнителни средства, ако тези ресурси се окажат недостатъчни за управление на внезапни и неочаквани рискове.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Това е първата крачка към унищожаването на частната собственост. Тълпи от инвеститори ще тръпнат в очакване да правят бизнес в ЕС, рискувайки да им изземат активите по политически причини. Първо ЕС посяга върху частната собственост. После всяка държава член ще започне да замразява и присвоява имущество на противници на " демокрацията". Санкции, разпореждане с чужда собственост, забрана да се търгува с идеологически врагове- да живее "демокрацията " и " пазарната" икономика!" Сигнализирай за неуместен коментар