fallback

САЩ няма да подарят две стари фрегати на Турция

07.01.2015 | 00:04

/USS Halyburton, снимка: американски флот/

Още по темата

САЩ замразиха предаването на две фрегати на Турция, след като Конгресът изключи Турция от проектозакона, изискващ одобрение за прехвърлянето на военните кораби на други страни, обосновавайки се с напрежението в Средиземно море.

САЩ прие Закона за прехвърляне на военни кораби /Naval Transfer Act/ в края на декември, одобрявайки изпращането на шест фрегати за Мексико и Тайван, но изключи Турция по политически съображения.

Според редакцията на закона от 2012 Турция трябваше да получи две фрегати клас Оливър Хайзард Пери, USS Halyburton и USS Thach, които бяха бракувани от американския флот.

Някои членове на Конгреса обаче се възпротивиха на отстъпването на военните кораби на Турция, посочвайки влошените й отношения с Израел и Кипър.

„Убеден съм, че трябва да се въздържим от изпращането на мощни военни кораби в Турция и да настояваме правителството в Анкара да поеме по-малко войнствено отношение към съседите си“, каза конгресменът Елиът Енджъл преди дебата.

Членовете на Конгреса не одобряват напрежението между Турция и Кипър заради енергоизточниците пред бреговете на разделения остров и заплахите срещу проучването от американски компании на находище на газ в региона.

„Турция неотдавна заплаши легитимните кипърски и израелски усилия за сътрудничество в проучването на енергийни находища. Анкара изпрати военни кораби в региона около газовите находища между Израел и Кипър и обяви за невалиден договор между Кипър и Израел за демаркирането на техните зони на проучване“, каза Брад Шерман, член на Конгреса.

Още по темата

Законът не мина и от това се възползва обединението на гръцки, еврейски и арменски лобисти, пише Eurasianet. Поражението е само символично, пише Джан Деврим Яйлали, турски блогър, който отбелязва, че въпросните фрегати са били доста по-зле оборудвани от корабите, които има в момента Турция, включително тези от същия клас и биха могли да се ползват само за части.

„Липсата на тези фрегати няма да се отрази по никакъв начин на турския флот от техническа гледна точка“, казва Яйлали.

 

USS Halyburton /FFG-40/ е пуснат на вода през 1981. Бракуван през 2014.

USS Thach /FFG 43/ е построен през 1984. Бракуван през 2013.

 

 

Турция предупреди във вторник, че ще проведе сеизмични проучвания в ексклузивната кипърска икономическа зона. Подобно съобщение през октомври накара президента Никос Анастасиадес да спре преговорите за обединение на острова.

В издадения NAVTEX на турския навигационен офис, Анкара казва, че ще провежда проучванията между 6 януари и 6 април 2015.

Проучванията ще се извършват от Barbaros, който отплава от Фамагуста на 6 януари, съобщава Famagusta Gazette.

В понеделник Анастасиадес каза, че е невъзможно да участва в преговори за обединение, докато Турция нарушава суверенитета на страната, пише Cyprus Mail

fallback
Още от Свят
fallback