fallback

Попиляха от критики прокурора от МНС, поискал знакови арести

Абсурдна и фалшива заповед, заяви Нетаняху

21.05.2024 | 13:03 Автор: Беатрис Младжова

Бенямин Нетаняху се изказа срещу прокурора Карим Хан от МНС, поискал неговия арест, както и тези на министъра на отбраната на Израел и лидерите на ислямисткото движение "Хамас" заради предполагаеми военни престъпления в конфликта в Газа.

В публично изявление израелският премиер осъди молбата за арестуването му като "абсурдна и фалшива заповед". Той попита "с каква дързост" МНС "се осмелява да сравнява "Хамас" и Израел". Той обвини прокурора, че "безчувствено налива бензин в огъня на антисемитизма, който бушува по света".

Израелският министър на отбраната Йоав Галант описа искането на прокурора като "позорен" опит за намеса във войната в Газа. 

"Опитът на Карим Хан да откаже на държавата Израел правото на самоотбрана и освобождаване на заложниците трябва да бъде отхвърлен незабавно“, смята Галант.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече заповедта за арест "възмутителна". Той подчерта, че няма равнопоставеност между Израел и "Хамас". Държавният секретар Антъни Блинкен определи съобщението на прокурора като "срамно" и добави, че то може да възпрепятства преговорите за прекратяване на огъня в Газа.

Германия отправи критика към МНС, че създава фалшиво "впечатление за равностойност" между лидерите на "Хамас" и Израел. В същото време френското външно министерство зае различна позиция. Париж отново повтори, че осъжда "антисемитските кланета" на "Хамас" на 7 октомври, но и предупрежденията си за възможни нарушения на международното хуманитарно право при нахлуването на Израел в ивицата Газа, съобщи БНР.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback