fallback

Жена камикадзе се взриви пред полицейски участък в центъра Истанбул

/Обновена 22:00ч./

06.01.2015 | 19:38 Автор: Ирина Георгиева

Един полицай загина при взрив на бомба на англоговоряща терористка-камикадзе в центъра на Истанбул седмица след друго нападение над полицията от крайнолява групировка, съобщава Хйриет.

Напълно забулена жена атакува полицейския участък край площад Султанахмет в туристическия център на стария град в Истанбул малко преди 18ч. на 6 януари.

Терористката е загинала, след като полицаите на входа са й попречили да влезе в сградата.

Валията на Истанбул Васиф Шахин съобщи, че жената се представила за туристка и казала на полицаите на английски, че си е забравила портфейла вътре, при което се опитала да влезе в участъка.

„Един полицай е тежко ранен. Втори е по-добре“, каза валията.

По-късно Кенан Кумаш, един от ранените служители на реда е починал в болницата.

Терористката е била заснета от камерите при влизане в участъка:

 

Нападателката се идентифицирала като Елиф Султан Калсен, предполагаем член на незаконната марксистка Революционна партия и фронт за народно освобождение ДХКП-С. Групи в социалните медии, приближени към групировката хвалят операцията й, добавяйки, че преди това тя била измъчвана при арест.

На 1 януари крайно ляв активист, излежал присъда за членството си в същата организация бе задържан пред двореца Долмабахче в Истанбул, където е офисът на министър-председателя, след като хвърли бомба. Взривното устройство не успя да експлодира пред охраната.

На 2 февруари 2013 терорист-камикадзе се взриви на входа на посолството на САЩ в Анкара. Той също бе член на Революционната партия и фронт за народнон освобождение ДХКП-С.

Турция е изправена пред евентуална заплаха от ислямистите, които се придвижват през границата от Сирия и Ирак и, въпреки примирието в 30-годишните бунтове, от кюрдски бунтовници, съобщава Ройтерс.

След атентата полицията блокира улиците около площад Султанахмет, включително Св. София, Синята джамия, Цистерните, район, посещаван от милиони туристи всяка година. Трамваят бе спрян.

/Снимка: Haberturk/

„Бяхме разтърсени от силния взрив. Имаше клиенти и всички легнаха на пода“, каза Каан Коч, служител в магазин в района, предаде CNN Turk.

„Полицай излезе и стреля във въздуха, след като призова хората да бягат, защото има терорист-камикадзе. Каза всички да се скрият вътре. После чухме изстрели, но не видяхме кой стреля“, разказва мъжът.

 

Министър-председателят Ахмет Давутоглу потвърди смъртта на единия от двамата пострадали полицаи.

ДХКП-С, една от дванайсетте, обявени извън закона в Турция през 2012 предупреди за нови атентати след опита за нападение над Долмабахче от 1 януари.

Групировката е отговорна и за многобройни други нападения над полицейски участъци.

Организацията съобщи, че нападението е било заради смъртта на 15-годишно момче, убито през март 2014 след 9 месеца в кома от рана в главата, получена по време на антиправителствен протест. Групировката обвинява за смъртта на момчето президента Ердоган.

 

Холандска журналистка бе арестувана на 6 януари в Диарбекир и по-късно освободена. В Туитър Фредерике Геердинк написа, че осем полицаи са претърсили къщата й и я отвели в местния участък по подозрения в пропаганда в полза на терористична организация. Министерството на правосъдието на Турция съобщи в изявление, че е имало три отделни жалби в полицията в Анкара с обвинения срещу журналистката в пропаганда на кюрдската работническа партия ПКК през акаунта й в Туитър заради разследване срещу нея.

Геердинк е била освободена след като дала показания, съобщи Министерството.

Задържането на журналистката стана по време на посещението в Турция на холандския министър на външните работи Берт Кьондерс, който написа че "е шокиран" в туитър акаунта на МВнР на страната си.

 

fallback
Още от Свят
fallback