Израел ще оспорва "възмутителната" заповед за арест на Нетаняху

Държавата планира да се бори срещу това решение

20.05.2024 | 18:56 Редактор: Деси Николова

Президентът на Израел Ицхак Херцог определи като "повече от възмутително" решението на прокурора на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан да поиска заповеди за арест на премиера Бенямин Нетаняху и на министъра на отбраната Йоав Галант наред с трима лидери на палестинското ислямистко движение "Хамас". Според Херцог това със сигурност ще вдъхне смелост на терористите по света.

"Всякакъв опит за правене на паралел между тези отвратителни терористи и демократично избрано правителство на Израел - работещо, за да изпълни задължението си да защитава своите граждани, в пълно съответствие с принципите на международното право - е възмутителен и не може да бъде извинен", подчерта израелският президент.

"Израел се впусна в най-справедливата война след клането, извършено от терористична организация срещу нейните граждани. Израел се бори по най-моралния начин, придържайки се към международното право и има независима и силна съдебна система. Поставянето на лидерите на една страна, която влезе в битка, за да защити своите граждани, наравно с кръвожадните терористи – е морална слепота и възпрепятстване на задължението и възможността на Израел да защитава своите граждани. Това би било историческо престъпление, което няма да бъде отречено", заяви членът на военновременния кабинет Бени Гарц.

Президентът Джо Байдън осъди като възмутително заявлението на прокурора на Международния наказателен съд и добави, че САЩ винаги ще защитават Израел. Разнопосочни реакции от Европа. Чехия застана твърдо зад Израел, докато Белгия приветства разследването на евентуални престъпления в Газа.

Снимка: БГНЕС