fallback

Медиците, лекуващи Фицо: Състоянието му се подобрява, но остава под грижите ни

Той беше прострелян с четири куршума

20.05.2024 | 14:57 Автор: Искра Ангелова

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо се подобрява. Това стана ясно от изявление на лекарите, които го лекуват. Той беше прострелян с четири куршума при опит за убийство миналата сряда.

Ройтерс отбелязва, че атаката представлява първия значим опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години и е подчертала дълбокото политическо разделение в словашкото общество.

"След днешното заседание на медицинския съвет, състоянието на пациента е стабилно. Клиничното му състояние се подобрява, той комуникира и показателите за възпаление постепенно намаляват. Премиерът остава под наша грижа", се казва в изявление на страницата във Facebook на болницата в централния словашки град Банска Бистрица.

Вицепремиерът Роберт Калиняк вчера каза, че животът на Фицо вече не е в непосредствена опасност, въпреки че състоянието му все още е прекалено сериозно и не позволява той да бъде преместен в болница в столицата Братислава.

Междувременно министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок вчера каза, че е бил създаден разследващ екип, който ще провери дали заподозреният е действал самостоятелно, както беше предположено първоначално.

Седемдесет и една годишният заподозрян беше идентифициран от прокуратурата като Юрай Ц. Той е бивш охранител в търговски център и е написал три стихосбирки. По думите на Ещок разследващите ще се опитат да разкрият дали той е бил част от група, чийто членове се насърчавали взаимно да извършат убийство.

"Един от факторите, които навеждат към мисълта за намеса на други хора, е че комуникациите в интернет на заподозрения били изтрити два часа преди опита за убийство, но не от самия него и най-вероятно не от съпругата му", добави той, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback