Иран обяви 5-дневен траур, Путин и Илхам Алиев опустошени от смъртта на Раиси

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей излезе с официално изявление

20.05.2024 | 12:15 Редактор: Искра Ангелова

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обяви 5-дневен траур за президента Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер. Сред жертвите е и външният министър на страната, както и още седем жертви.

В съобщение, разпространено от държавните информационни агенции на Иран, Хаменей изрази съболезнованията си за смъртта и потвърди, че първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер поема временно властта.

"Той е длъжен да уреди избора нов президент. Това трябва да се случи рамките на максимум 50 дни", се казва още в съобщението на върховния лидер.

Руският президент Владимир Путин бе сред лидерите, които изказаха съболезнования за смъртта на иранския държавен глава. Той описа Раиси като изключителен политик и добави, че смъртта му е непоправима загуба.

"Като истински приятел на Русия, той даде неоценим личен принос за развитието на добросъседските отношения между нашите страни", заяви още Путин, цитиран от CNN.

"В Русия президентът на Иран Ебрахим Раиси и министърът на външните работи на Иран Хосейн Амирабдолахян бяха известни като истински, надеждни приятели на нашата страна", каза пък Лавров в изявление, публикувано от руското външно министерство.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев сподели, че загубата на президента Раиси и Хосейн Амирабдолахян са опустошителни.

"Иранският народ загуби държавник, който посвети живота си на страната си с лоялност и саможертва", се казва в изявлението на президента Алиев.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 2
Всичко е ясно
преди 1 месец
Дълбоката държава започна да убива всеки неудобен, не се шегува. " Случайно" бе осъществен опит за убийство на Фицо, а сега " случайно" убиха президента на Иран. Общото между двамата е, че не желаят да включат държавите си във война, като единият бе съюзник на Путин. Тези изключителни прояви на " демокрация" целят да предупредят всички несъгласни с глобалистите, за да знаят какво ще последва, ако дръзнат да се възпротивят. Убийството на държавен глава е повод за война, която очевидно е желана Сигнализирай за неуместен коментар