fallback

Светът е неспособен да предотврати конфликтите, смята Антонио Гутериш

Живеем в свят, в който непредвидимостта и безнаказаността са станали правила на играта, коментира върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш

06.01.2015 | 16:55 Автор: Мариета Иванова

Вълната от милиони бежанци в резултат на войните в Сирия и Ирак показва невъзможността на международната общност "да възпре и да реши конфликтите", заяви днес в Анкара върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, цитиран от Франс прес.

Една мега-криза, мега-кризата, която бушува в Сирия и в Ирак, както и новите и стари кризи, които не свършват, създадоха най-сериозния проблем с преместване на хора от Втората световнавойна насам, заяви Гутериш на годишната конферениця на турските посланици в Анкара, предава БТА.

Над 13 милиона души се преселиха в резултат на конфликтите в Сирия и Ирак, кризата се задълбочи в Южен Судан и достигна съседен Чад, ситуацията се влоши в Либия и нова криза бушува в Украйна, припомни той.

Всичко това показва, че международната общност в голяма степен е загубила възможността си да възпира и да решава конфликтите, подчерта Гутериш.

Ние живеем в свят, в който непредвидимостта и безнаказаността са станали правила на играта. Свят, в който вече няма ефективно управление, свят, в който конфликтите се увеличават и старите кризи остават латентни, което има драматични последици в хуманитарни план, посочи Гутериш.

Той обяви през юни, че броят на бежанците на планетата е прехвърлил цифрата от 50 милиона души за първи път от 1945 г. насам.

В речта си Гутериш отново благодари на Турция, която официално е дала убежище на над 1,6 милиона сирийци в съответствие с политиката на "отворени врати", обявена от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу припомни, че Турция вече е похарчила 5 милиарда долара за прием на бежанците и изрази съжаление за "скромното" съдействие на международната общност на тези усилия.

fallback
Още от Свят
fallback