fallback

Накъде тръгва Иран след смъртта на Раиси?

Президентският стол вече е покрит с черен флаг

20.05.2024 | 09:08 Автор: Искра Ангелова

Иранският президент Ебрахим Раиси е починал при хеликоптерната катастрофа. Машината му се е разбила в планински район на страната и е напълно изгоряла.

На борда на разбилия се хеликоптер са били още министърът на външните работи Хосейн Амирабдоллахиан, губернаторът на провинция Източен Азарбайджан Малек Рахмати и ръководителят на екипа за охрана на Раиси - Мехди Мусави. Сред жертвите е и представителят на върховния лидер в провинцията аятолах Мохамед Али Ал-е-Хашем.

Кадри от дрон бяха споделени от иранската държавна информационна агенция, като показват останките от хеликоптера на президента, информира BBC.

Припомняме ви, че по-рано спасители съобщиха, че на мястото няма признаци на живот, а в акцията се включи и иранската армия.

Правителството на страната свиква и спешно заседание. По информация на световните медии иранският президент ще бъде заменен от първия вицепрезидент Мохамед Мохбер до провеждането на нови избори. Президентският стол на Раиси вече е покрит с черен флаг, а стихове от Корана бяха сподели в профила му в X.

Иранските телевизии излъчват хилядите опечалени иранци, отправящи молитви за жертвите, съобщава CNN. Смъртта на Ебрахим Раиси идва в изключително тежък в момент за страната на фона на войната в Близкия изток.

fallback
Още от Свят
fallback