fallback

Вулканът Ибу в Индонезия изригна, евакуираха седем селища

Изхвърли облак пепел в небето, а ивици лилави мълнии проблясваха около кратера му

19.05.2024 | 18:03 Автор: Вяра Димова

Вулкан на отдалечения индонезийски остров Халмахера изригна зрелищно, изхвърляйки сив облак пепел в небето, а хората от седем близки села бяха евакуирани, съобщиха властите, предава "Ройтерс". Ибу изригна, изпращайки пепел на височина 4 км, докато ивици лилави мълнии проблясваха около кратера му, според информация и изображения, споделени от Индонезийската агенция по вулканология.

Съвместен екип, съставен от полиция, военни и служители на службата за търсене и спасяване, беше изпратен в района, за да евакуира жителите от околните села, обяви Абдул Мухари от агенцията за смекчаване на последиците от бедствията.

Властите препоръчаха радиус от седем километра да бъде овакантен. Вулканологичната агенция на Индонезия повиши нивото на тревога за вулкана до най-високото ниво в четвъртък, след като Ибу изригна няколко пъти по-рано този месец. Активността на Ибу следва поредица от изригвания на различни вулкани в Индонезия, която се намира на тихоокеанския "Огнен пръстен“ и има 127 активни вулкана, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback