fallback

Производители свалят цените на зехтина в Гърция, клиентите в магазините не го усещат

Литър излиза от производствената база на цена 7,80 - 8,20 евро

19.05.2024 | 09:47 Автор: Елеонора Танева

Днес зехтинът се продава от производителите между 7,80 и 8,20 евро за литър, докато преди месец цените бяха 9,30 - 9,50 евро. Досегашните оценки за тазгодишното производство на зехтин в Гърция  са оптимистични, но по-сигурни изводи ще могат да се направят след около месец.

"В момента сме във фаза на цъфтеж и след около месец ще имаме окончателното плододаване. И всичко това при условие, че плодовете ще се развиват нормално", каза президентът на Междупрофесионалната организация за зехтин (EDOE) Манолис Янулис. 

Въпреки че не могат да се направят категорични изводи, има усещане, че реколтата ще бъде по-висока от миналогодишната, която според оценките е достигнала между 130 000-150 000 тона, което е рекордно ниско, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

През последния месец се наблюдава деескалация на цените на производител, които все още не са достигнали до крайния потребител.

"Имаме намаление от 1-1,30 евро на литър в цените на производител. Разбира се, че това постепенно ще бъде прехвърлено на рафта, тъй като междинният период възлиза на 1 и половина до 2 месеца“, каза  Янулис.

През последната година цената на зехтина отбеляза огромно увеличение, в резултат на което за мнозина той се превърна в "луксозна стока". Намаленият добив в "средиземноморския басейн“ тласна пазара към повишаване на цените на "течното злато“, в резултат на което потребителите се насочиха към други видове.

Изчисленията показват, че потребителите са свили употребата на зехтин с около 40% и са се насочили към други видове, като масло от семена и др.

Последният сезон за отглеждане на маслини беше един от най-лошите в историята, тъй като страни като Испания, Гърция и Италия отбелязаха значителен спад в производството си. Тази година се очакват по-добри реколти в Италия, Турция, Тунис, Мароко и Испания.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback