fallback

Здравният министър на Словакия: Прогнозата за Роберт Фицо е положителна

Съдът постави атентатора в предварителен арест

18.05.2024 | 17:40 Автор: Вяра Димова

Здравният министър на Словакия каза, че прогнозата за премиера Роберт Фицо е "положителна" след опит за убийство, а съдът постави атентатора в предварителен арест.

Фицо е в болница от сряда, когато атентаторът единак го простреля четири пъти, включително в корема. Премиерът претърпя петчасова операция в сряда и друга операция в петък, и двете бяха извършени в болница в централния словашки град Банска Бистрица. Вчерашната операция, която продължи два часа, допринесе за положителна прогноза за здравословното състояние на премиера, каза пред журналисти здравният министър ж-га Зузана Долинкова.

"Състоянието на премиера е стабилно, но въпреки това продължава да е тежко", допълни тя.

В следващите няколко дни няма да бъде извършено прехвърлянето на премиера от малкото градче в района, където беше прострелян пет пъти от упор, в болница в Братислава, съобщиха от лечебното заведение.

В същото време заподозреният стрелец, идентифициран от словашките медии като 71-годишния поет Юрай Чинтула, беше поставен в предварителен арест от специален наказателен съд в град Пезинок североизточно от столицата Братислава.

"Причината са опасения за потенциално бягство или че престъпната дейност може да продължи", каза говорителят на съда Катарина Куджакова пред AФП.

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback