Исторически международен договор за изкуствения интелект прие Съветът на Европа

В него са заложени изисквания за прозрачност

17.05.2024 | 18:12 Редактор: Беатрис Младжова
Исторически международен договор за изкуствения интелект прие Съветът на Европа

Първият юридически обвързващ международен договор относно изкуствения интелект беше приет от Съвета на Европа днес, предаде Франс прес. В него са заложени изисквания за прозрачност и идентификация на съдържанието.

"Договорът, който е отворен за подпис, също така и от неевропейски страни, установява юридическа рамка, която се прилага през целия цикъл на живот на системите с изкуствен интелект, които може да представляват тези системи, и насърчава една отговорна иновация", каза Съветът на Европа в изявление.

Текстът беше приет по време на годишното заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Този комитет обединява  външните министри на 46 страни членки.

"В конвенцията има записани изисквания за прозрачност и за контрол, адаптиран към съдържанието, създавано от системите с изкуствен интелект", поясни Съветът.

Рамковата конвенция ще бъде отворена за подпис  във Вилнюс на 5 септември по повод конференция на министрите на правосъдието на страните от Съвета на Европа. ЕС също така прие в началото на март рамков закон за системите за изкуствен интелект. Този закон беше уникален за света, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС