fallback

До 2050 г. глобалната продължителност на живота ще се увеличи с близо 5 години

Фактори като затлъстяването и високото кръвно налягане влияят

17.05.2024 | 19:52 Автор: Беатрис Младжова

С почти пет години повече се очаква да се увеличи продължителността на живота до 2050 г., установиха нови изследвания. Но фактори като затлъстяването и високото кръвно налягане ще увеличат годините, в които хората ще имат проблеми със здравето, пише Deutsche Welle.

Констатациите са част от проучването за глобалното влияние на болестите, нараняванията и рисковите фактори за 2021 г., което е публикувано в медицинското списание The Lancet.

"Бъдещите тенденции може да са доста различни от миналите тенденции поради фактори като изменението на климата и нарастващите проблеми със затлъстяването и пристрастяването", коментира водещият експерт в Института за здравни показатели и оценка (IHMEE) към Вашингтонския университет, който ръководи анализа, Лиан Онг.

Екипът на Global Burden of Diseases прогнозира, че се очаква продължителността на живота да нарасне от 71,1 години на 76 години за мъжете и от 76,2 години на 80,5 години за жените. Държавите, които в момента имат по-ниски жизнени стандарти, вероятно ще отчетат най-големи увеличения в продължителността на живота.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Свят
fallback