fallback

Зеленски: Трябват ни две системи Patriot и Русия няма да може да окупира Харков

Парите на САЩ за военна техника не се дават за Украйна, харчат се в американски заводи, създават се работни места, каза той

16.05.2024 | 22:10 Автор: Елеонора Танева

Ситуацията е много сериозна. Не можем да си позволим да загубим Харков. Всичко, от което се нуждаем, са две системи Patriot. Русия няма да може да окупира Харков, ако разполагаме с тях. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за телевизия "Ей Би Си Нюз", чийто екип го придружаваше по време на посещение в една от болниците в град Харков.

Според президента на Украйна през последните няколко дни стотици хора са били убити и ранени на фона на новата руска офанзива северно от Харков. Голям брой от загиналите в боевете са били местни жители на региона, затова за него е било важно да дойде в Харков и да подкрепи украинските войски. 

"Виновен е светът. Те дадоха възможност на (руския президент Владимир) Путин да окупира (украинската територия). Но сега светът може да помогне", заяви Зеленски, отговаряйки на въпрос дали Съединените щати са  виновни за случващото се в Харков.

Журналистът от "Ей Би Си Нюз" отбеляза по време на разговора си с украинският президент, че голяма част от американците са обезпокоени от това колко пари се изразходват за подпомагане на Украйна и че в годината на президентския вот това ще бъде един от основните въпроси, върху които ще се съсредоточат американските гласоподаватели. 

"Тези пари не се дават на Украйна. Това са пари, които се харчат в американски заводи, създават се американски работни места... И ние не просто се борим за нашата свобода. Ако не беше Украйна, това щеше да е друга държава", коментира Зеленски, цитиран от БТА.

По време на работната си обиколка в Харковска област Зеленски се срещна и с войниците от 92-ра отделна щурмова бригада на въоръжените сили на Украйна и ги награди с държавни отличия, съобщиха от президентската пресслужба.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback