Стрелецът по Фицо - вълк единак, нападението е предварително планирано

71-годишният писател Юрай Цинтула се радикализирал след президентските избори

16.05.2024 | 18:52 Редактор: Елеонора Танева

Обвинение в опит за предумишлено убийство бе повдигнато на мъжа, който стреля срещу словашкия премиер Роберт Фицо. Фицо бе прострелян вчера с пет куршума, а сега се намира в много тежко, но стабилно състояние в болницата в словашкия град Банска Бистрица, където претърпя петчасова операция. От словашкото правителство обявиха, че нападението срещу Фицо е политически мотивирано. 

В разпита пред властите той споделя:

"- Не съм съгласен с политиката на правителството.
- И заради това реши да предприемеш тези действия?
- Медиите са ликвидирани, обществената телевизия е атакувана, масмедиите не функционират". 

Заподозреният за нападението над словашкия премиер е Юрай Цинтула, писател и член на Съюза на словашките писатели от град Левице. Той е на 71 години. Изстрелял е пет куршума по 59-годишния министър-председател, който в това време поздравява свои поддръжници малкия град Хандлова в Централна Словакия. Състоянието на простреляния словашки министър-председател остава тежко.

"За съжаление не мога да съобщя добри новини и да кажа, че ситуацията се развива положително и че животът му е вън от опасност. Раните му са много сериозни. Състоянието му остава тежко", заяви словашкият вицепремиер и министър на отбраната Роберт Калиняк. 

Извършителят на покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо е действал сам. Нападението е било предварително планирано, уверени са разследващите. 

"Аз мога да потвърдя, че той не е част от радикализирана лява или дясна организация. Това е вълк единак, който се е радикализирал след президентските избори", категоричен е вътрешният министър Матуш Ещок.

На брифинга за медиите вътрешният министър потвърди, че атаката е била политически мотивирана, а заподозреният е участвал в антиправителствени протести. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бае Член
преди 1 месец
Очевиден дърт ***, който иска в залеза на живота си да стане известен. Не виждам друга причина за направи тази глупост. Или е психично болен. Фицо е точен, харесвам го че заедно с Орбан се опълчиха срещу еврогъзкия съюз, враг на източноевропейските страни! Фицо ще оцелее, известността му ще стане още по-голяма. Глупакът стрелец бил за Украйна, да мре в кауша също като пропадналата и психясала псевдодържава Украйна с която трябва да се приключи нацяло. А Словакия може да си вземе рутените. Сигнализирай за неуместен коментар