fallback

Топло посрещане за Путин в Пекин, Си Дзинпин заля Русия с хвалебствия

Руският държавен глава и китайският му колега се срещат за втори път в рамките на 6 месеца

16.05.2024 | 14:20 Автор: Беатрис Младжова

За втори път в рамките на 6 месеца Владимир Путин се среща с президента на Китай Си Дзинпин. Руският лидер пристигна в Пекин за двудневна визита, придружаван от външния министър Сергей Лавров и голяма руска делегация. Путин и Си са единодушни, че се налага "политическо решение" на войната в Украйна.

Си Дзинпин посрещна Владимир Путин в Пекин. Лидерите са единодушни - взаимното доверие между двете суперсили е на отлично ниво. Путин и Си подписаха редица споразумения за сътрудничество - включително съвместна декларация за задълбочаване на отношенията на "всестранно партньорство и стратегическо взаимодействие".

"Тази година отбелязваме 75 години от дипломатическите отношения между Китай и Русия. Срещата ни днес е от изключителна важност за нашите добросъседски отношения. Винаги ще бъдем добър съсед, приятел и партньор на Русия", коментира президентът на Китай Си Дзинпин.

"През последните 5 години, независимо от кризата заради Ковид пандемията и намесата на трети страни в нашите взаимоотношения и развитие, търговията между Русия и Китай се развива добре и в положителна посока. Ние постигнахме внушително портфолио с 80 големи инвестиционни проекта в различни области", заяви руският президент Владимир Путин.

Путин не бе пестелив в благодарностите си към Си за топлото посрещане и конструктивната атмосфера, в която делегациите преговарят. И има защо - Китай е най-големият партньор на Русия след старта на войната в Украйна и търговските санкции и изолацията, които голяма част на света наложиха на Русия. И днес, въпреки продължаващата руска агресия, Пекин засилва сътрудничеството си с Москва. Двете страни са се обединили около тезата, че за войната в Украйна е необходимо политическо решение, без да уточняват конкретни детайли за това.

Вижте повече в репортажа.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback