fallback

Антиимигрантски протест в Германия

06.01.2015 | 07:40

Рекорден брой, 18 000 души, участваха в понеделник в антиимигрантски митинг, организиран от крайнодясно популистко движение, пренебрегвайки призива на Ангела Меркел да спрат подобни улични протести, съобщава АФП.

Хиляди се присъединиха в демонстрациите, които се проведоха в няколко градове срещу "Патриотичните европейци срещу ислямизацията на Запада ", групата PEGIDA, чийто ежеседмични протести бяха осъдени от църквата, бизнеса и политическите лидери.

По данни на полицията PEGIDA е събрала 18 000 души в източногерманския град Дрезден, повече от събралите се 17 500 няколко дни преди Коледа. Движението започна едва с няколкостотин души през октомври.

Контрадемонстрация в Дрезден събра около 3000 души, съобщи полицията.

Подобни протести PEGIDA организира и в столицата Берлин, както и в Щутгарт и Кьолн, но те бяха заглушени от антипротести.

Кьолнската катедрала затъмни осветлението си в знак на протест срещу PEGIDA.

Кметството в града и други публични и исторически сгради последваха този пример и потопиха в тъмнина стария град, следвайки примера на дрезденската опера от декември.

Няколко хиляди анти-PEGIDA демонстранти излязоха в Кьолн, някои от които носеха лозунги "омразата срещу чужденците е нехуманна" или "срам за страната ни" и "мислете за децата си".

В Берлин над 5 000 души излязоха срещу митинга на PEGIDA, който пък събра едва няколкостотин привърженици, съобщи ДПА, цитирайки полицията в Щутгарт, според която 5 000 поддръжници на PEGIDA са излезли по улиците.

Още по темата

Германският министър на правосъдието Хейко Маас се включи в анти-PEGIDA протеста в Берлин според снимките в акаунта му в Twitter, а министърът на външните работи написа туит, в който каза, че "няма място за ксенофобски вълнения" в Германия.

Противоречивата организация твърди, че се е родила в защита на "юдо-християнските ценности" и призовава за толерантност за интегрираните мюсюлмани.

Опонентите й обаче я обвиняват в разпространение на неонацистки лозунги в Германия, която стана предпочитаното европейско убежище за хората, които искат убежище и номер две дестинация в света за мигрантите след САЩ.

Подобни маршове на PEGIDA в трите западногермански градове на 22 декември събраха всеки по 200 души, но дори рекордно големият протест в Дрезден не успя да привлече повече хора отколкото антипротестите, в които се включиха 20 000 души в цялата страна.

Имиграцията и появата на PEGIDA предизвикаха разгорещен дебат в най-голямата икономика в Европа.

Проучване на Stern от миналата седмица показва, че близо една трета от германците мислят, че ислямът има огромно влияние върху живота в страната и че демонстрации като тези на PEGIDA са оправдани.

Без изрично да споменава PEGIDA, Меркел използва новогодишното си обръщение, за да призове хората да не участват в подобни протести, чиито лидери са "предубедени, студени и носят омраза в сърцата си ".

Меркел бе критикувана от бившия си министър на вътрешните работи за изневяра на политическия център и отстъпление пред антиимигрантските и евроскептични групи, пише АФП.

fallback
Още от Свят
fallback