Световни лидери шокирани от новината за Фицо: "Нападението е ужасяващо"

Пожелаха бързо възстановяване на словашкия премиер

15.05.2024 | 18:03 Редактор: Деси Николова
Световни лидери шокирани от новината за Фицо:

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг е шокиран и ужасен от стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо.

"Пожелавам му сили за бързо възстановяване. Мислите ми са с Роберт Фицо, неговите близки и народа на Словакия", заяви Столтенберг.

"Нападението срещу министър-председателя на Словакия Роберт Фицо е ужасяващо", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, след като Фицо беше прострелян в Хандлова. Фицо и управляващата коалиция са критици на Украйна, като спряха доставките на оръжия за Киев.

"Остро осъждаме този акт на насилие срещу нашата съседна държава партньор. Трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че насилието няма да се превърне в норма в която и да е държава или сфера. Искрено се надяваме Роберт Фицо да се възстанови скоро и изразяваме своята солидарност с народа на Словакия", каза още Зеленски. 

"Дълбоко съм шокиран от новината за страхливото нападение срещу словашкия министър-председател Фицо", написа германският канцлер Олаф Шолц в социалната мрежа Х.

Той призова за прекратяване на "насилието в европейската политика".

Новоизбраният президент на Словакия Петер Пелегрини от "Глас" заяви, че е "ужасен от това докъде може да доведе омразата към различното политическо мнение".

Румънският премиер Марсел Чолаку коментира, че е "дълбоко шокиран" от новината за нападението срещу словашкия му колега Фицо.

"Предавам най-искрените си мисли на словашкия министър-председател Роберт Фицо", написа Чолаку в социалната мрежа Х, информира БГНЕС.

"Такива крайни действия нямат никакво оправдание и извършителите трябва да бъдат подведени под отговорност", добави той.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
В.
преди 2 месеца
Когато почина навални,лайен,бай-дън казаха;" Путин го уби"Сега КОЙ посегна?Май,май.... Сигнализирай за неуместен коментар