Икономически и културен център: Защо Харков е толкова важен за Украйна?

Един от символите на украинската съпротива срещу руската инвазия

15.05.2024 | 16:00 Редактор: Вяра Димова
Икономически и културен център: Защо Харков е толкова важен за Украйна?

След неуспешния опит за превземане на Харков Русия отново се е насочила към града. До неотдавна експертите смятаха, че операцията е по-скоро пропагандна кампания на Русия – твърдеше се, че Москва няма достатъчно ресурси да превземе втория по големина украински град.

В началото на май руската армия на бърза ръка превзе множество села в северната част на областта и загрижеността за Харков нарасна. Украйна е застрашена не просто от нови териториални загуби - в много отношения Харков е ключов град - икономически и културен център, но и един от символите на украинската съпротива срещу руската инвазия.

Харков е бил голям град още по времето на руските царе. От 1919 до 1934 година той е първата столица на Съветска Украйна. И макар впоследствие градът да става предимно рускоговорящ, през 1920-те и 1930-те години в него процъфтява украинската култура, чиито най-видни представители стават жертва на сталинисткия терор. Имената на много писатели и поети от това поколение, наречено "Разстреляното украинско възраждане" стават широко известни едва в независима Украйна.

По съветско време Харков е транспортен, промишлен и научен център. Той наследява от СССР високотехнологични компании и важни университети. През 1930-те години в изследователски център в Харков за първи път в СССР е извършено разделяне на атомно ядро.

Харков е на около 40 км от границата с Русия, край него минават ключови магистрали от запад на изток и от север на юг, включително маршрутът от Москва през Ростов на Дон към Крим. 

Заради интензивния обстрел от Русия и свързаните с него спирания на тока много фирми вече не могат да работят пълноценно. При това не е много вероятно Украйна скоро да се окаже в състояние да ги прехвърли на сигурно място. Защото за целта тя се нуждае от много пари, товарни влакове и време, а всичко това в момента не достига. Някои от по-малките компании се изнесоха в Западна Украйна още през 2022 година. През април украинските медии съобщиха за плановете на два от промишлените гиганти, разположени в Харков, да открият свои филиали в западната част на страната.

Русия никога не е криела, че иска да превземе Харков. Бившият президент Дмитрий Медведев бе обявил открито, че през есента на 2022 година Харковска област трябва да стане петият анексиран от Русия регион в Украйна. Тогава успешната украинска контраофанзива провали тази планове. Руската армия буквално беше принудена да бяга от региона на Харков, изоставяйки огромно количество снаряжение и муниции.

Наблюдателите не се съмняват, че Русия ще се опита да си отмъсти. Загубата на Харков и региона пък би била за Украйна тежък удар и от гледна точка на енергийната сигурност. Икономическите последствия биха били по-тежки от загубата на Донецк или Мариупол, пише DW.

По данни на държавната статистика, през 2019 година Харковска област е на трето място по принос в БВП на Украйна - с 6,3%, след Киев и Днепропетровска област. Освен това, Харков е регионът с най-големи запаси земен газ в Украйна - благодарение на тях страната може да покрие почти изцяло потребностите си.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: архив, БГНЕС