Жозеп Борел: Законът за чуждите агенти влияе негативно за приемането на Грузия в ЕС

ЕК призова Тбилиси да отмени текста

15.05.2024 | 15:06 Редактор: Беатрис Младжова
Жозеп Борел: Законът за чуждите агенти влияе негативно за приемането на Грузия в ЕС

Грузия е обект на критики от Европейската комисия заради приемането на Закона за чуждестранното влияние, насочен срещу субсидирани от чужбина НПО, както и за репресиите над масовите протести срещу него. Тя призова Тбилиси да отмени текста, предаде АФП.

"Одобряването на този закон влияе негативно на напредъка на Грузия по пътя ѝ към ЕС. Призоваваме грузинските власти да отменят закона", заяви първият дипломат на ЕС Жозеп Борел в съвместно становище с останалите членове на Еврокомисията.

Грузинският парламент вчера одобри спорния закон, който САЩ определиха като "кремълски тип", имащ за цел да брандира неправителствените организации като "чужди агенти" с цел заглушаване на недоволството. Мнозинството жители на бившата съветска република искат членство в ЕС и НАТО и са против Кремъл, според проучванията на общественото мнение.

Срещу закона имаше мащабни протести, а при обсъждането му дори възникна бой между опозиционни депутати и членове на управляващата партия "Грузинска мечта". Тя опитва да опише протестиращите като тълпа хулигани. И настоява, че е ангажирана с присъединяването към ЕС, определяйки новия закон като имащ за цел подобряване на прозрачността на финансирането на НПО, съобщи БНР.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС