Над 400 полицаи и жандармеристи търсят избягал затворник във Франция

При вчерашното му "спасяване" по път към затвора бяха убити двама надзиратели

15.05.2024 | 13:57 Редактор: Деси Николова

Във Франция вече над 400 жандармеристи издирват затворника, избягал от полицейски бус. По време на бягството, извършено с помощта на няколко нападатели, бяха убити двама надзиратели.

Атаката е извършена по време на транспортирането на затворник до мястото за излежаване на присъдата. Маскирани блъснали автомобил в предната част на затворническия микробус на пункт за плащане на пътни такси в северния френски департамент Йор в Нормандия. След това нападателите открили огън с автоматично оръжие и освободили затворника. 

Той е 30-годишният Мохамед Амра, по прякор Мухата - осъден на 18 месеца лишаване от свобода за кражби. Разследван е за убийство в Марсилия. Близък е до гангстерски групи занимаващи се с наркоразпространение.

Единият от убитите полицаи е баща на две деца, другият оставя съпруга, бременна в петия месец. Френските власти предприеха мащабна операция по издирването на нападателите, по петите им са 450 жандармеристи и полицаи. 

"Всичко ще бъде направено за да бъдат открити извършителите на това подло престъпление. Това са хора, за които животът няма стойност. Те ще бъдат арестувани, те ще бъдат наказани по начин, пропорционален на престъплението", заяви министърът на правосъдието във Франция Ерик Дюпон-Морети.

Във френския парламент депутатите почетоха с минута мълчание жертвите на нападението.

Вижте повече в репортажа.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС