Държавният департамент на САЩ задейства военна помощ за Израел от $1 млрд.

Решението ще вземе Конгресът

15.05.2024 | 08:59 Редактор: Елеонора Танева
Държавният департамент на САЩ задейства военна помощ за Израел от $1 млрд.

Помощен пакет от 1 млрд. долара за оръжия за Израел придвижи към Конгреса Държавният департамент на САЩ, предаде Ройтерс, като се позова на двама американски представители. Председателите и водещите членове на комисията на Сената по външните отношения и на комисията на Камарата на представителите по външните отношения на американския Конгрес са тези, които разглеждат основните сделки за даване на оръжия на други страни.

Американският президент Джо Байдън каза миналата седмица, че е забавил доставката на бомби за Израел заради опасения, че те може да бъдат използвани при голямо настъпление срещу град Рафах, който се намира в южната част на ивицата Газа.

Байдън призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да не предприема настъпление срещу Рафах, без да е гарантирана сигурността на цивилните, отбелязва БТА.

Подкрепата на Байдън за операцията на Израел срещу палестинското ислямистко движение "Хамас" постави американския президент в неизгодно политическо положение, особено по отношение на младите привърженици на Демократическата партия, преди президентските избори в САЩ тази година, отбелязва Ройтерс.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС