fallback

Путин подкрепя мирния план на Китай за решаване на кризата в Украйна

Русия е отворена към диалог и преговори за решаването на конфликта, става ясно от думите на руския президент

15.05.2024 | 07:01 Автор: Елеонора Танева

Владимир Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна, предаде Ройтерс. Руският президент заяви това в интервю пред китайската новинарска агенция "Синхуа" преди посещението му в Китай тази седмица. Путин изтъква, че Пекин разбира причините за кризата в тяхната цялост.

От думите му става ясно, че Русия е отворена към диалог и преговори за решаването на конфликта, който трае вече повече от две години.

Китайският план и принципите, публикувани миналия месец от китайския лидер Си Дзинпин, отчитат факторите зад конфликта, поясни Владимир Путин.

"Оценяваме положително подхода на Китай към решаването на украинската криза", е казал Путин пред "Синхуа" съгласно текста на интервюто на руски език, публикуван на уебсайта на Кремъл.

Допълнителните принципи за решаване на кризата, които Си Дзинпин изложи в рамките на преговорите си с германския канцлер Олаф Шолц, са реалистични и конструктивни стъпки, които развиват идеята, че е необходимо манталитетът от Студената война да бъде преодолян, изтъква Путин, цитиран от БТА.

Преди повече от година Пекин публикува план от 12 точки, съдържащ общи принципи за слагане на край на войната в Украйна. Планът беше посрещнат положително както от Русия, така и от Украйна.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback