Украйна и САЩ задълбочават отношенията си на фона на настъплението на Русия

Блинкън пристигна на необявено посещение в Киев

14.05.2024 | 14:29 Редактор: Толя Стоянова

На фона на руската военна офанзива в района на Харков, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна на неочаквано посещение в Киев. Целта на Блинкен е да окуражи президента Володомир Зеленски, като изрази безрезервната подкрепа на САЩ за Украйна. Посещението в Украйна на високопоставен американски представител е първото, след като миналия месец Конгресът одобри дългоотлагания пакет от военна помощ за страната на стойност 61 млрд. долара.

Необявеното до този момент пътуване има за цел да покаже солидарността на САЩ с Украйна, която се опитва да отблъсне тежките руски бомбардировки по нейната североизточна граница.

Ракети с голям обсег и прехващачи за противовъздушна отбрана, одобрени от американския президент Джо Байдън на 24 април, вече достигат до украинските сили. Въпреки това забавянето на американската помощ за Киев търпи критики. В това число и от украинския президент Виктор Юшченко (2005-2010 г.), който казва, че дългото забавяне на решението на Конгреса на САЩ е било "колосална загуба на време".

"Това окуражи Путин да причини повече страдания, да разруши повече инфраструктурата, да вилнее из цяла Украйна", заяви Виктор Юшченко.

Посещението на американския държавен секретар идва в момент на руска военна офанзива в Североизточна Украйна. С превземането на няколко населени места през изминалата седмица руските сили отбелязаха най-големият военен успех, откакто украинските силите ги изтласкаха от Харков в края на лятото на 2022 г.

Вижте повече в репортажа.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Зад "солидарността на САЩ с Украйна" прозират значими финансови интереси. "Помощта за Украйна" представлява инвестиция във военно- промишления комплекс на САЩ, в който по- голямата част от американските сенатори са акционери. Така погледнато, дали САЩ има желание да приключи войната, след като върхушката в САЩ печели милиарди? Да не забравяме, че земята на Украйна е изкупена от американски корпорации, които ще получат компенсация за загубите си с други активи на безценица, а ЕС е поръчител. Сигнализирай за неуместен коментар