Китайски журналист излежа 4-годишна присъда заради репортаж за Ковид-19

Освобождаването ѝ все още не е потвърдено

13.05.2024 | 19:33 Редактор: Вяра Димова

Китайска журналистка, пратена в затвора заради репортаж за началото на епидемията от Ковид-19 в Ухан, излежа четиригодишната си присъда. Джан Джан отразяваше събитията в 11-милионния град в разрез с жестоката цензура наложена от китайските власти.

В началото на февруари 2020 г., няколко дни след като Ухан е блокиран, Джан пътува от Шанхай до централния китайски град, за да съобщи за разпространението на вируса и последвалите опити за овладяването му. Тогава властите затягат цензурата върху държавните и частните китайски медии.

"След като направих снимки на няколко пациенти, бях предупредена от офицер от Националната служба за сигурност", разказа Джан.

Тя е задържана през май 2020 г. и няколко месеца по-късно - осъдена на четири години затвор за "предизвикване на спорове и проблеми" - обвинение, което китайското правителство често използва за преследване на дисиденти и активисти за правата на човека.

И въпреки че Джан Джан е излежала присъдата си, засега нейното освобождаване не е потвърдено.

През 2021 г.  "Репортери без граници" ѝ присъди своята награда за свобода на печата. Сега от организацията призовават "международната общност да окаже натиск върху властите, за да осигурят безусловното ѝ освобождаване".

Вижте повече в репортажа.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа