fallback

Гръцката полиция е предотвратила атентат в затвор в Атина

05.01.2015 | 14:25 Автор: Лъчезар Вълев

Гръцката полиция е предотвратила терористичен акт в атински затвор, съобщават от полицията в южната ни съседка. Атаката е била подготвяна от заловения преди два дни Христодулос Ксирос - лидер на крайнолявата тероростична организация "17 ноември", година след бягството му от затвора. Целта на атентата е осъществяването на масово бягство на затворници.

56-годишният Христодулос Ксирос се готвел да атакува затвора "Коридалос" със зареден с експлозиви автомобил. Според началника на гръцката полиция Димитриос Цакнакис свидетелство за идеите на левия екстремист били "ръкописни бележки, описващи план за подхождане и бягство, както и алтернативни маршрути, които били в къща, обитавана от Ксирос от няколко месеца. Затворът Коридалос, който се намира в едно от предградията на Атина, е най-голямото изправително заведение в страната. Там са настанени осъдени за тежки престъпления. 

Левият екстремист беше арестуван в събота в южната част на региона Атика. Той не се върна в килията си в началото на януари 2014 г., след като беше пуснат в 9-дневен отпуск за коледните празници. При задържането Ксирос карал велосипед и бил променил външността си - носел очила, имал брада и дълга изрусена коса. Ксирос бил въоръжен с пистолет със заличен сериен номер, но не оказал съпротива при ареста.

При обиск в къщата, където е пребивавал, са били открити осем автомата "Калашников", гранати, няколко килограма експлозиви и всички части, от които може да се сглоби взривно устройство, съобщават от полицията.

Ксирос има няколко доживотни присъди заради ролята си на изпълнител на акции на организацията "17-ти ноември". Създадената през 1975 г. терористична групировка, изповядваща марксистки възгледи, е отговорна за извършването на 23 убийства и 103 нападения срещу американски, британски и турски обекти. През 2002 г. гръцките власти заловиха и осъдиха на доживотен затвор над 15 членове на организацията.

 

fallback
Още от Свят
fallback