Без европейския пазар: "Газпром" отчете рекордни загуби

Наскоро компанията обяви годишна нетен спад от $7 млрд.

13.05.2024 | 12:49 Редактор: Беатрис Младжова
Без европейския пазар:

Доскоро смятана за най-печеливша руска компания "Газпром" е изправена пред дълъг период от загуби, тъй като не може да запълни отворилата се дупка от липсата на европейския пазар с продажби на вътрешния пазар и с износ към Китай, съобщи Ройтерс.

Наскоро компанията обяви годишна нетна загуба от $7 млрд., което се случва за пръв път от 1999 г. Основната причина за това е рязкото намаляване на износа за Европа. Проблемите на "Газпром" показват зависимостта на компанията от европейския пазар и ограниченията в партньорството на Москва и Пекин. До 2022 г. Европа беше най-големият пазар за "Газпром", но износът рязко спадна след руската инвазия в Украйна.

През 2022 г. Русия е изнесла в Европа 63,8 млрд. куб. м. природен газ по различни пътища, сочат данни на "Газпром" и изчисления на Ройтерс. През 2023 г. този обем спада с 55,6 на сто да 28,3 милиарда куб. м. 

Русия засега не може и да реализира газовия търговски център в Турция, за който президентът Владимир Путин заговори за пръв път през октомври 2022 г. Досега този проект няма никакъв напредък. Дори и "Газпром" да реализира пълния капацитет на тръбопроводите до Китай, приходите от продажби ще бъдат много по-малки от реализираните в Европа, предаде БТА.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС