Зеленска: Трябва да увеличим културното присъствие на Украйна на Балканите

Съпругата на Володимир Зеленски е на официално посещение в Белград по покана на Тамара Вучич

13.05.2024 | 12:32 Редактор: Вяра Димова
Зеленска: Трябва да увеличим културното присъствие на Украйна на Балканите

Олена Зеленска заяви, че Украйна иска да увеличи присъствието си в културното пространство на Балканите и в частност на Сърбия. Украинският външен министър Дмитро Кулеба и Зеленска са на официално посещение в Белград по покана на съпругата на президента Александър Вучич - Тамара Вучич.

Тази година се навършват 30 години от деня на установяване на дипломатически отношения между Украйна и Сърбия. Посещението в Белград е белязано от проекти за културна дипломация. Киевският национален университет и Белградският университет подписаха споразумение за научноизследователско, образователно и културно сътрудничество.

По-късно Кулеба ще проведе срещa със сръбския премиер Милош Вучевич.

"Нашето взаимодействие продължава от няколко години. Като активен член на срещата на върха на първите дами и господа през септември 2023, г-жа Вучич се придържа към основен принцип на нашата общност: дори меката сила трябва да бъде ефективна, особено когато става въпрос за спасяване на животи и възстановяване на справедливостта", написа Зеленска във Facebook.

"Благодарение на нашите споразумения Сърбия предостави на Украйна линейки - те пристигнаха през първата година от нахлуването, когато линейките не достигаха и бяха предоставени на центровете за спешна медицинска помощ в Харков и Черкаси", каза още тя, цитирана от БГНЕС.

Посещението се осъществява 10 дни след сформирането на новото сръбско правителство, последвало изборите през декември.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС