Мицотакис заминава за среща с Ердоган, ще обсъждат визовия режим

"Можем да облекчим отношенията между двете страни", заяви турският държавен глава

12.05.2024 | 21:15 Редактор: Искра Ангелова
Мицотакис заминава за среща с Ердоган, ще обсъждат визовия режим

Президентът на републиката Реджеп Тайип Ердоган ще приеме Мицотакис в столицата Анкара. Гръцкият премиер връща визитата ва турския си колега, който посети Атина миналата година. Целта е да продължат съвместните планове за действие в различни области на отношенията, предимно икономика, транспорт, наука, технологии, селско стопанство и туризъм, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Очаква се на дневен ред да бъдат и въпросите за облекчаването на визовия режим, незаконната имиграция и борбата с тероризма. Ердоган даде интервю за гръцкия вестник "Катемерини" преди посещението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Анкара.

Попитан за изявлението му относно посещението на Кириакос Мицотакис в Анкара, че той ще обсъди с него как могат да допринесат за развитието на отношенията между двете страни и ако е доволен от нивото на отношенията, също каква е неговата цел и как може да се постигне?, каза президентът Ердоган: "Целта е проста - да укрепим нашето приятелство чрез решаване на проблемите и да издигнем нивото на нашите двустранни отношения до безпрецедентно ниво в историята. За тази цел ние като Турция наскоро предприехме искрени и ефективни стъпки и възнамеряваме да продължим да го правим".

"Можем да облекчим отношенията между двете страни, които се опитват да се притиснат между две стени и да разрушим тези стени, които са украсени с предразсъдъци. Ще направим всичко по силите си, за да гарантираме, че мирът и спокойствието преобладават от двете страни на Егейско море завинаги. Всичко, от което се нуждаем, е да се съсредоточим върху решението и да предприемем честни исторически стъпки", допълни Ердоган.

Президентът Ердоган посочи, че Турция и Гърция са две важни туристически страни и продължи думите си по следния начин: "С прилагането на виза при пристигане на гръцките острови нашите граждани имат възможност да пътуват лесно. Всъщност всичко това не би трябвало да е необходимо и Европейският съюз трябва да позволи визова либерализация за Турция".

По отношение на въглеводородните дейности в Източното Средиземноморие, Ердоган посочи, че Турция подкрепя справедливото и приобщаващо разпределение на въглеводородните ресурси и непрекъснато призовава за това и каза: "Както във всеки един въпрос, ние искаме нашите суверенни права и правомощия да бъдат зачитани тук, както и правата и правомощията на крайречните страни. Винаги сме имали необходимата реакция на опитите за игнориране на Турция. Освен това отправихме открит призив и заявихме, че трябва да се създаде основа за приобщаващо енергийно сътрудничество и че ние ще подкрепим стъпките, които трябва да се предприемат за това. Всеки трябва да знае, че е трудно енергийна платформа, която не включва Турция, да бъде успешна в региона, особено в Източното Средиземноморие. Възможно е да се създаде основа за решение с печеливш подход чрез свикването на конференцията за Източното Средиземноморие, за която говорим от години".

"Много съм разочарован от неотдавнашното решение на турските власти да управляват византийския манастир "Хора" като джамия, както и от по-ранното свързано решение за "Света София". Тези решения са в противоречие с универсалния характер на паметниците и нашата съвместна усилия за култивиране на взаимно разбирателство", каза министър-председателят Митцотакис в интервю за турския вестник "Милет ".

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС