Русия намери огромни запаси от нефт и газ в Антарктика

Запасите се равняват на общо 511 млрд. барела петрол

12.05.2024 | 08:05 Редактор: Толя Стоянова
Русия намери огромни запаси от нефт и газ в Антарктика

Русия е намерила големи запаси от нефт и газ в Антарктика, като голяма част от тях се намират в райони, за които претендира Обединеното кралство, съобщи британският вестник "Телеграф". Проучванията са прелюдия към вкарването на сондажни платформи, които да експлоатират девствения регион за изкопаеми горива.

Руски изследователски кораби са докладвали на Москва за запаси от общо 511 млрд. барела петрол - около 10 пъти повече от целия 50-годишен добив в Северно море, според показанията, дадени миналата седмица пред Комисията за одит на околната среда към британския парламент. Данните са резултат от поредица проучвания, извършени от кораба "Александър Карпински", управляван от "Росгео" - руската агенция, отговорна за откриването на минерални запаси за търговска експлоатация.

Антарктида следва да бъде защитена от Антарктическия договор от 1959 г., който забранява всякакво разработване на полезни изкопаеми или нефт. Интересите на Обединеното кралство се контролират от Министерството на външните работи, но то е обвинявано, че игнорира възникващата криза.

Миналата седмица младшият министър Дейвид Рътли заяви пред КООС, че министерството му е решило да се довери на уверенията на Русия, че тя просто провежда научни изследвания. Експерти от региона не са съгласни. Те предупреждават, че гласуването на доверие на Русия, че ще се придържа към задълженията си, е наивно - както стана ясно от нахлуването ѝ в Украйна.

Професорът по геополитика в колежа "Роял Холоуей" и експерт по Антарктида Клаус Додс също даде показания и заяви, че дейностите на Русия са много по-близки до търсене на нефт и газ, отколкото до истинска наука.

"Договорът за Антарктика е изправен пред нови предизвикателства, не на последно място от страна на недобросъвестния участник Русия и все по-настоятелния Китай. "Росгео" се занимава със сеизмични проучвания и други свързани с тях геодезически дейности. Дейностите на Русия трябва да се разбират като решение за подкопаване на нормите, свързани с изследванията в областта на сеизмичните проучвания, и в крайна сметка като предвестник на предстоящ добив на ресурси", каза той, цитиран от БГНЕС.

С решение на КООС е прието да се оспори управлението на антарктическите интереси на Обединеното кралство от страна на Министерството на външните работи след публикации в южноафриканското онлайн списание "Дейли Маверик", което откри дейностите на Москва, след като нейният кораб за проучвания акостира в Кейптаун.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС