Процесът срещу атентатора от бостънския маратон започва днес

Енджи Лау от Телевизия Bloomberg с още водещи новини от деня

05.01.2015 | 12:06 Редактор: Виктория Крумова
Процесът срещу атентатора от бостънския маратон започва днес

Делото срещу атентатора от бостънския маратон започва днес с жури. Джохар Царнаев е обвинен в поставянето на експлозиви, убили трима души през април 2013 и ранили повече от 260. Защитата на Царнаев се опита, но не успя да премести делото от Бостън, твърдейки, че той няма да получи справедлив процес. Ако бъде признат за виновен, Царнаев може да получи смъртна присъда.

Израел заплаши със строги действия Палестинската власт заради петицията за присъединяване към Международния наказателен съд. Палестинците казват, че възнамеряват да съдебни искове за военни престъпления срещу Израел, ако петицията се окаже успешна. Израел вече замрази повече от 100 милиона долара от събрани данъци, които са основен източник на приходи за палестинците. Бенямин Нетаняху каза, че палестинците са избрали конфронтация и Израел няма да седи отстрани безучастно.

Още по темата

Северна Корея пусна снимки от дискусии за края на десетилетия разделение от юга. Държавната телевизия съобщи, че лидерът Ким Чен Ун е призовал двата противника да се обединят и да създадат силна и просперираща нация. Въпреки това членове на комитета казаха, че работата им е затруднена от враждебни сили както от юг, така и от чужбина. Според тях облакът на ядрената война все още е надвиснал над двете страни.

Президентът на Иран намекна за по-лесни връзки със Запада, казвайки, че икономиката не може да се развива в изолация. Хасан Рухани заяви, че отварянето към външния свят не означава да се изоставят принципите на страната. Иран понася санкции от Обединените нации, САЩ и Европейския съюз заради ядрената си програма. Рухани каза, че идеалите на Иран не бива да са свързвани с атомна сила и че е възможно известно обогатяване да бъде път напред.