Гръцката полиция с драконови мерки за сигурност заради посещението на Еди Рама

Дронове и хеликоптери ще наблюдават постоянно района, а снайперисти от ще бъдат на избрани точки

11.05.2024 | 21:14 Редактор: Толя Стоянова
Гръцката полиция с драконови мерки за сигурност заради посещението на Еди Рама

Гръцката полиция в сътрудничество с албанските си колеги предприе много строги мерки за сигурност със стотици полицейски служители, които ще са разположени, за да гарантират безопасното преминаване на речта на албанския премиер Еди Рама утре в Атина. Ще бъде създаден ясен маршрут от летището до затворената зала в Галаци с безпрепятствено преминаване и наземно, и въздушно наблюдение. Дронове и хеликоптери ще наблюдават постоянно района, а снайперисти от ще бъдат на избрани точки, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В същото време информационната мрежа ще бъде подсилена от антитерористичната служба, като ще има и монитори в социалните медии. Рама се очаква да пристигне около 09:00 часа на международното летище "Елефтериос Венизелос" в Атина. Министър председателят ще бъде придружен от екип от 150 души. Този ескорт ще включва семейството му, членове на кабинета му, депутати и 50 журналисти, които ще отидат директно до затворената зала в Галаци .Там са обособени две стаи за премиера на Албания и неговите сътрудници.

Изказването му ще бъде около 11:00 часа, но през деня Рама ще има срещи и със сънародници, членове на своята партия и бизнесмени, като се очаква да раздаде брошури за двустранните отношения. След приключване на срещите си премиерът на Албания ще пие кафе с колегите си в Галаци, а към 18:00-19:00 часа ще отиде на летището, за да напусне Атина.

Близки сътрудници на Рама вече са в Атина за последните подробности. В публикация в личния си профил във Facebook Еди Рама отправи покана към албанците, които са в Атина или близо до Атина, да присъстват на митинга, който ще се проведе в Галаци. По-специално той говори за "важен момент на гордост за всички албанци в Гърция". Поканата е придружена от изображение с Акропола и знамената на Албания и Гърция.

В музикалната програма ще вземат участие и две от най-известните звезди на Албания - певицата Ера Руси и трапера Нойзи. Покана да участва бе отправена и към албанската певица Елени Фурейра, която живее постоянно в Гърция, но тя отказа. Сензация обаче предизвиква плакатът на събитието с албанското знаме (заедно с гръцкото) на фона на Светата скала и Партенона.

Какво ще каже в речта си?

Преди всичко се очаква да обяви гласуването по пощата и възможността, която ще предложи на албанците, които живеят в Гърция и искат да упражнят правото си на глас, без да е необходимо да се местят. Също така ще обяви асоциирането на 20 имигранти със Социалистическата партия на Албания. Премиерът обяви по-рано, че речта му няма да бъде политическа, с оглед на европейските избори, в опит да тушира ​​шума, който се вдигна около часа на пристигането му в Гърция. 

Албанският министър-председател няма за има срещи с представители на гръцкото правителство. Както беше обявено от кабинета на премиера на Гърция Кирякос Митцотакис, албанският премиер е на частно посещение за среща със сънародниците му и ще му бъде предоставена сигурност по време на визитата му в Гърция. Отношенията между Гърция и Албания са обтегнати, заради задържането и осъждането на кмета на град Химара Фреди Белери за купуване на гласове.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
Леди Гага
преди 2 месеца
Тоя тип ли е в момента царя на шиптарите Сигнализирай за неуместен коментар