Над 200 загинали и хиляди разрушени къщи след наводненията в Афганистан

Спешният персонал е изпратен в засегнатите райони

11.05.2024 | 15:42 Редактор: Толя Стоянова
Над 200 загинали и хиляди разрушени къщи след наводненията в Афганистан

Повече от 200 души загинаха, а хиляди къщи бяха унищожени или повредени в Баглан, когато проливните дъждове предизвикаха масивни наводнения, съобщи Международната организация по миграция на ООН пред АФП. Само в окръг Баглани Джадид до 1500 домове са били повредени или унищожени и "над 100 души са загинали", каза ръководителят на МОМ за спешна реакция, цитирайки данни от Националния орган за управление на бедствия в Афганистан. Представители на талибанското правителство заявиха, че към петък вечерта са загинали 62 души. Но впоследствие талибанският говорител Забихула Муджахид добави в мрежата Х, че "стотици съграждани са загинали от тези бедствени наводнения".

Множество провинции в Афганистан претърпяха внезапни наводнения, като властите в северната провинция Тахар съобщиха за 20 загинали. Дъждовете в петък причиниха тежки щети и в североизточната провинция Бадахшан, централната Гор и западната Херат, казаха официални лица. Спешният персонал е изпратен в засегнатите райони, съобщи Министерството на отбраната, цитирано от БГНЕС.

Афганистан изкара сравнително суха зима, което затрудняваше почвата да абсорбира валежите. Държавата, опустошена от 40-годишни войни, е една от най-бедните в света и според учените е една от най-зле подготвените да се изправи пред последиците от глобалното затопляне.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
...
преди 2 месеца