Пикът на най-силната магнитна буря ще е днес, води до липса на кислород в тъканите

Вероятно тя ще продължи през целия уикенд

11.05.2024 | 11:45 Редактор: Искра Ангелова

За първи път от 2003 г. американски учени увеличиха максимално оценката за силата на геомагнитната буря, достигнала Земята, съобщава метеорологичната служба на САЩ (NWS). По-рано службата бе издала само предупреждение за явлението. Екстремни условия на ниво G5 достигнаха Земята в 18:54 източно американско време (01:54 българско време). Геомагнитната буря вероятно ще продължи през целия уикенд.

Магнитната буря на Земята в нощта на 11 май достигна екстремно ниво на мощност G5, което беше регистрирано за първи път от август 2005 г. Това съобщиха за ТАСС и от Института по приложна геофизика (ИПГ). "Видяхме магнитна буря с изключителна сила, достигнала G5 в два последователни тричасови периода от 00:00 до 06:00 часа московско време", каза представител на института. Московската време съвпада с българското.

Магнитната буря ще достигне своя пик на 11 май следобед, предвиди на свой ред Сергей Богачев, ръководител на лабораторията по слънчева астрономия към Института за космически изследвания на Руската академия на науките. Според него част от четирите облака плазма, изхвърлени от звездата, е трябвало да се слеят в единен, още по-голям обект и да се ударят в магнитното поле на Земята. По думите му полярните сияния могат да се появят в небето над Санкт Петербург и Москва. .

При максималното ниво на бурята G5 на Земята са възможно повреда на трансформатори и разрушаване на енергийни системи. Космическите може да имат проблеми с ориентацията и комуникационните канали със сателита.

Силата на магнитните бури се оценява от учените по петобална скала. Бурите от нива G1 и G2 са слаби и почти нямат ефект върху работата на електрическите уреди. В същото време бурите от ниво G3 се считат за силни; те вече засягат енергийните системи и могат да причинят прекъсвания в работата на сателитната навигация и радиокомуникациите. Ниво на магнитна буря G4 означава възможни мащабни проблеми с електрическата мрежа. Максималното ниво е G5; такива бури почти винаги причиняват мащабни проблеми с електрическата мрежа и сериозни проблеми със сателитите и радиокомуникациите.

От началото на май на Слънцето са регистрирани над 20 мощни изригвания На 8 май учените регистрираха 15 мощни слънчеви изригвания. Две от тях се оказаха от най-висок клас Х. В същия ден са възникнали изригвания от най-висок клас X1.0 и X1.0/1B. Някои от тях бяха придружени от прекъсване на високочестотните радиовръзки и изхвърляне на коронална маса. Регистрирани са общо 15 огнища от клас М и Х. Освен това на 5 май експертите успяха да регистрират седем мощни слънчеви изригвания, две от които бяха класифицирани като клас X. Преди това огнище от клас Х беше регистрирано на 3 май. Заради него на Земята започна магнитна буря от клас G3, оценена като "силна" по мониторинговата скала, пояснява БГНЕС.

Учените са на различни мнения относно въздействието на магнитните бури върху хората. Някои отричат влиянието на магнитните бури върху хората. Според тях това явление не оказва сериозно влияние върху живите организми, тъй като промяната в големината на магнитното поле е незначителна.

Но според други учени магнитните бури влияят на човешкия организъм. Те обясняват това с факта, че когато магнитното поле се колебае, капилярният кръвен поток се забавя и настъпва кислороден глад на тъканите.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа