fallback

Пак напрежение между полицията и кмета на Ню Йорк

Стотици полицаи обърнаха гръб на Бил де Блазио, по време на речта му по случай погребението на убития служител на реда Венджиан Лиу

05.01.2015 | 11:17 Автор: Красимир Кирев

На 20 декември Лиу и партньорът му Рафаел Рамос бяха застреляни в патрулния си автомобил в Бруклин. Бруталното двойно убийство, извършено от чернокож се възприема като реванш за смъртта на афроамериканеца Майл Браун от Фъргюсън и е връхна точка в напрежението между полицията и обществеността.

По време на погребението на Рафаел Рамос полицаите направиха мощна демонстрация против кмета на Ню Йорк Бил де Блазио. Последва молба от полицейското началство протестът да не се повтори, но стотици служители на реда обърнаха гръб на градоначалника, когато той започна изявлението си, предавано на специална виде остена.

"Целият град днес е съкрушен. През последните две седмици виждаме болката, която изпитват хората. Всички сме съпричастни към загубата на семейство Лиу и семейство Рамос. Надявам се обществото, всички хора, които не са носили униформи, да осъзнаят колко опасна е работната среда на полицаите", посочи Бил де Блазио.

Той е критикуван от полицията за някои негови забележки, относно отношението на органите на реда към чернокожите. Конкретен повод за остра реакция стана изказване на де Блазио, който е женен за чернокожа, че е посъветвал сина си да внимава, когато около него има полицаи.

 

fallback
Още от Свят
fallback