fallback

Израел дава $400 000 за главата на лидера на "Хамас"

Твърди се, че се крие под земята в Ивицата Газа

08.05.2024 | 13:12 Автор: Искра Ангелова

Израел обяви цена от 400 000 долара за главата на лидера на "Хамас". От "Фокс Нюз" твърдят, че Яхия Синвар се крие под земята в Ивицата Газа, като заложници са взети за живи щитове.

Смята се, че именно той е мозъкът зад атаката на "Хамас" от 7 октомври, при която бяха избити близо 1200 души, включително повече от 30 американци. Информацията, че Синвар се крие в тунели дълбоко под земята, беше разкрита от генерал Джак Кийн, старши стратегически анализатор за Fox News, който е бивш заместник-командир на Обединения началник-щаб на американската армия.

"Моите данни показват, че Синвар, който е главният лидер на "Хамас" в Ивицата Газа, е заобиколен от 15 до 20 заложници. Той ги използва като живи щитове за себе си и членовете на семейството си. Те вярват, че тези заложници са гаранция за неговото оцеляване. Израел е напълно прав да окаже военен натиск върху "Хамас" да освободи всички отвлечени", каза Кийн.

Тази информация съвпада с изявленията на източници, близки до израелските служби за сигурност, които потвърдиха пред "Канал 12" миналия уикенд, че израелските отбранителни сили почти са ликвидирали Синвар, който живее "назаем" и който "няма да преживее настоящите събития в Ивицата Газа."

"Изглежда, че му е особено трудно да вземе решение и да постигне споразумение за освобождаването на заложниците. Той е наясно, че това означава краят на управлението на "Хамас" в Газа. В момента, в който се съгласи с освобождаването на заложниците, той ще загуби най-важния билет за оцеляването си", казаха източници, близки до израелските служби за сигурност, пише "Труд".

Използването на заложници като жива стръв е против хуманитарното право. Смята се, че най-малко петима граждани на Съединените щати са сред над стоте заложници, които "Хамас" държи под свой контрол и които бяха отвлечени при атака срещу израелски селища в началото на октомври. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback