fallback

Bloomberg с песимистичен пътеводител на света

04.01.2015 | 10:00 Автор: Мартина Ганчева

Bloomberg вещае 15 войни през 2015. В песимистичния пътеводител се предвижда украински сценарий за цяла Източна Европа.

Като най-гореща точка се посочва Сирия. Според агенцията войната ще се пренесе в Ливан, Йордания, Турция. Експертите очакват и сближаване на талибаните от планинските пущунски райони на Афганистан и Пакистан с бунтовниците от групировката „Ислямска държава”.

Горещи точки ще са и Иран и Израел. Хамас ще поиска повече политическо влияние. Атаките в ивицата Газа отново ще бъдат подновени. Техеран няма да постигне споразумение със световните сили за ограничаване на ядрената си програма.

Конфликти може да започнат и в Нигерия, която е на границата на краха заради ниските цени на нефта, а радикалните групировки набират сила. Всичко това присъства в доклада с ироничното заглавие „Песимистичен пътеводител за света през 2015 г.” Въз основа на проучване на експерти в областта на външната политика, военното дело и икономиката информационната агенция посочва местата, където скоро ще стане много лошо.

Агенцията предрича конфликт дори между Китай и Япония. До краен предел ще се обтегнат отношенията на Русия със САЩ и ЕС и това ще предизвика лавина от още санкции. Освен това според Bloomberg през тази година Владимир Путин ще подкопае страните-членки на НАТО, като предизвика проблеми с руските малцинства в Естония и Латвия. В Европа и в частност в Гърция властта ще вземе опозизицонния лидер Алексис Ципрас, а статутът на южната ни съседка в еврозоната ще отслабне. Политиците на Стария континент няма да успеят да реагират и заразата ще се разпространи чрез облигационните пазари.

 

fallback
Още от Свят
fallback