fallback

Папандреу основа нова партия

04.01.2015 | 09:56 Автор: Мартина Ганчева

Бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу създава нова политическа партия. Това потвърждава дългоочкаваното отцепване от лявоцентристката ПАСОК и със сигурност ще усложни резултатите от парламентарните избори в края на месеца. Папандреу беше премиер между 2009 и 2011 година. Той ръководеше южната ни съседка при избухването на финансовата криза и подписването на първия меморандум с международните кредитори.

Партията на Георгиус Папандреу се нарича Движение на демократите социалисти. Логото на новата политическа сила е червена роза със зелено листо – препратка към символа на европейските социалдемократи и цветовете на ПАСОК, основана от бащата на Папандреу - Андреас. "Консервативните сили водят държавата към пропастта на нова национална трагедия. Ние ще се борим с онези, които се стремят към властта, за да получат трофеи от собствеността, ние откриваме нов фронт срещу всички онези, които смятат, че могат да действат, без да се отчитат и без да носят отговорност за своите стъпки", изтъкна Папандреу в реч по случай официалното представяне на политическата сила. Отцепването на Папандреу от ПАСОК се очакваше. Социалистическата партия, която доминираше в гръцката политика 40 години, сега има едва 5% подкрепа. Разцепването може да я свали под 3-процентния праг за влизане в парламента.

Жителите на южната ни съседка не са въодушевени. Те посрещнаха Новата година на фона на необичайно ниски температури и високо политическо напрежение.Изборите, които никой не искаше, Краят на една ера, Национална дилема – отговорност или популизъм, гласят заглавията на вестниците.

Не случайно опозиционната партия СИРИЗА набира все повече популярност. Късно тази нощ в програмната си реч на партийния конгрес лидерът й Алексис Ципрас заяви, че ще настоява кредиторите да опростят по-голямата част от дълга, ако спечели изборите на 25 януари. По думите му това може да стане с "технически мерки, които няма да ощетят народите на Европа, а ще бъдат реализирани с помощта на колективни европейски механизми".

 

fallback
Още от Свят
fallback