fallback

Скандалът Petrobras хвърля сянка над втория мандат на Русеф

03.01.2015 | 07:00

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън изпрати 2014 с важна дипломатическа мисия в Бразилия в опит да поправи отношенията между двете страни.

Той присъства на иногурацията на президента Дилма Русеф, яростен критик на практиките за следене на NSA, включващи и шпионаж над нейното правителство.

В четвъртък Русеф се срещна с Байдън, който „я е поздравил от името на президента Обама и е подчертал стратегическото значение на американо-бразилските отношения“, съобщи Белият дом.

Русеф и Байдън са се договорили „да работят на основата на равнопоставено партньорство за развитие на силна и амбициозна програма за подновяване на двустранното, регионално и глобално сътрудничество“, каза още Белият дом.

Дилма Русеф бе преизбрана за президент на Бразилия през октомври.

Скандалът Petrobras

Когато федералните власти установиха за пръв път признаци на корупция в Petrobras през 2009, Дилма Русеф настоя, че държавната петролна компания няма какво да крие, съобщава Ройтерс.

„Petrobras има един от най-точните счетоводни стандарти в света“, каза Русеф, която тогава беше председател на управителния съвет на компанията.

„Ако не беше така, инвеститорите нямаше да търсят нашата компания като една от най-интересните за тях“.

Днес нещата са други.

Petrobras призна, че с години е плащал повече от договореното.

Прокуратурата съобщи, че проектантските компании са плащали, за да спечелят договори с Petrobras, които системно са били увеличавани в мащаб на милиарди долари, при което са били отклонявани средства към корумпирани директори, продавачи и политически партии, включително управляващата партия на Русеф.

Самата тя казва, че не знае за корупцията, нито е участвала в подобни схеми като председател на УС между 2003 и 2010.

Русеф обаче е изправена пред нарастващ натиск да се изясни дали е положила достатъчно усилия да спре незаконните практики в най-голямата бразилска компания и скандалът може да хвърли сянка над целия й втори мандат.

Акциите на Petrobras изгубиха близо 50% за последните 6 месеца, а пазарната й оценка падна с над 80% от върха през 2008.

 

fallback
Още от Свят
fallback