fallback

САЩ въведоха санкции срещу Северна Корея

03.01.2015 | 09:36 Автор: Мартина Ганчева

Президентът на САЩ Барак Обама въведе санкции срещу Северна Корея в отговор на хакерската атака срещу „Сони”. Наказателните мерки са първото ответно действие на Вашингтон, отбелязват от Белия дом.

Американският държавен глава Барак Обама подписа специален указ, с който разрешава санкции срещу Северна Корея. Наказателни мерки са въведени към три компании и десетки севернокорейски чиновници, в това число и лица, работещи в Русия, Иран, Сирия, Китай и Намибия. Рестрикциите засягат и разузнаването на Северна Корея, както и фирма, свързана с търговия на оръжие. САЩ вече са налагали санкции на Пхенян заради ядрената му програма. Това обаче са първите санкции заради предполагаемите кибератаки на Северна Корея, отбелязва Ройтерс.  

Повод за напрежението между САЩ и Северна Корея стана филмът „Интервюто“. В скандалната комедия се разказва за двама американски журналисти, които получават покана от Северна Корея за за интервю с лидера на страната Ким Чен Ун. А ЦРУ ги вербува с поръчение да убият Ким. За да спрат излъчването на филма, севернокорейски хакери подложиха Sony на свирепа атака, вследствие която редица филми на компанията изтекоха в Интернет.

 

fallback
Още от Свят
fallback