fallback

Италианската брегова охрана спаси Ezadeen с 450 души на борда

02.01.2015 | 11:28

/Позицията на Ezadeen на 1 януари вечерта според VesselFinder/

Италианската брегова охрана спаси на 2 януари сутринта кораба Ezadeen, изоставен от екипажа, с 450 мигранти на борда и го закара до пристанището Галиполи. Това е втори подобен случай за последните три дни.

Трима спасители от Бреговата охрана на Италия бяха спуснати с хеликоптер на борда на Ezadeen, се казва в съобщението на агенцията.

Ezadeen, плаващ под флага на Сиера Леоне бе открит на 1 януари следобез на дрейф, на около 40 морски мили от южния бряг на Италия. Корабът е следвал курс към Италия, без гориво.

„Знаем, че е тръгнал от турско пристанище и е бил изоставен от екипажа“, съобщи Филипо Марини за SkyTG24, цитиран от Ройтерс.

Когато се обадихме на кораба, за да попитаме за ситуацията, една жена отговори, че са сами и няма кой да им помогне, добави Марини.

Националността на мигрантите е все още неизвестна, съобщи говорителят на Бреговата охрана.

На 31 декември бе спасен друг кораб, Blue Sky M, плаващ под молдовски флаг с около 900 мигранти на борда. Той пристигна в Галиполи, Италия с помощта на италианската брегова охрана, която успя да поеме управлението, след като екипажът се оказа, че е слязъл и изоставил кораба и хората на произвола.

Ezadeen е бил спасен с помощта на исландския ICGV Tyr, кораб на бреговата охрана, включен в патрулите край бреговете на Италия в рамките на операция Frontex, участвал в четири подобни спасителни операции от началото на декември.

fallback
Още от Свят
fallback