fallback

Индонезийските власти търсят черната кутия на полет QZ8501

Студеното време и три метровите вълни в Яванско море обаче забавят напредъка на службите

01.01.2015 | 13:47 Автор: Ирина Георгиева

Индонезийските власти изразиха оптимизъм за намирането на черната кутия на разбилия се самолет на Air Asia, пишат от Bloomberg. Студеното време и три метровите вълни в Яванско море обаче забавят напредъка на службите.

"Надяваме се да намерим черната кутия до края на деня (1 януари)." - коментира Хади Тяхянто, говорител на военновъздушните сили на страната. 

Службите са започнали търсенето на фона на "синьото небе". Високите вълни обаче ги затрудняват да намерят още тела, както и черната кутия на самолета.

Водолази, хеликоптери, самолети и кораби ще търсят в Яванско море за останки от полет QZ8501. При предишното "претърсване" са намерени 8 тела. От службите в Индонезия все още не могат да кажат дали има оцелели.

Стръмно изкачване

Откриването на телата и черната кутия на полет QZ8501 може да даде отговор защо 6-годишен самолет, извършващ рутинен полет, е паднал на 28 декември. Летящ на 32 000 фута, пилотът е поискал да се "изкачи" на по-висока надморска височина. 

"Това е необичайна ситуация за тази височина." - коментират от AirNav Indonesia, националният авиопревозвач на Индонезия.

"Със сигурност, самолетът е попаднал в необичайна ситуация. Тя може да възникне от турболенция, от рязко изкачване или понижаване на височината, лошо време, човешка грешка и т.н." - допълни Висну Дарьоно, директор на AirNav Indonesia.

По предварителни данни, самолетът на Air Asia е направил прекалено "стръмно" изкачване, по-голямо от възможностите му, а след това се е разбил, съобщи Reuters като цитира неназован източник.

Аварийната врата

Групата по издирване е намерила предмети, включително и такъв, който изглежда като аварийната врата, а на 31 декември бе открита и евакуационната пързалка. По намерените тела обаче не бяха открити спасителни жилетки, коментира Тяхянто.

"Надявам се последната информация да бъде вярна и самолетът да бъде открит. Нека всички се надяваме заедно. Важно е." - подчертаха от злополучната компания AirAsia.

Търсенето на полет QZ8501, включва и неговото изваждане - големи части на самолета, двигателя, колесника и други останки. Именно частите ще помогнат на разследването.

Черната кутия

Черните кутии са ярко оранжеви, за да се улесни тяхното намиране. Те са водоустойчиви, подсилени и проектирани да излъчват електронен подводен сигнал в продължение на 30 дни. Целта е търсещите да ги намерят по-лесно.

/Графика на черната кутия: BBC/

/Снимка: Bloomberg: Yanuar Ikhwan/Anadolu Agency/Getty Images /

 

fallback
Още от Свят
fallback