fallback

Меркел: ЕС се стреми да осигури сигурност в Европа заедно с Русия

Меркел направи остра критика срещу набиращото скорост анти-мюсюлманско движение ПЕГИДА

31.12.2014 | 17:44 Автор: Ирина Георгиева

ЕС се стреми да "създаде система за сигурност в Европа заедно с Русия", която да не бъде насочена против Руската Федерация. Това заяви на 31 декември в новогодишното си обръщение канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от БТА, позовавайки се на ТАСС. Изявлението е записано за германската телевизия и ще бъде излъчено довечера.

"Единството на Европа не е самоцел, но това е ключ за преодоляването на кризата в Украйна", каза Меркел, подчертавайки, че "ЕС не може и няма да приеме съществуването на право на силния, който нарушава международните норми".

По думите й Европа е решила да не бъде разделена, а да действа единно, за да защити своето виждане за световния ред и ценности.

Междувременно Меркел направи остра критика срещу набиращото скорост анти-мюсюлманско движение ПЕГИДА, което всеки понеделник организира многохилядни протести в цялата страна. По време на новогодишната си реч към германския народ канцлерът заяви, че 2014-та година е годината, в която е бил поставен под въпрос европейският мирен ред, като даде за пример ситуацията в Украйна.  

fallback
Още от Свят
fallback