Четири мигранти са намерени мъртви на Blue Sky M

Оцелелите мигранти са настанени в обществени учреждения, където тече процес на тяхната идентификация

31.12.2014 | 13:53 Редактор: Ирина Георгиева
Четири мигранти са намерени мъртви на Blue Sky M

Четири мигранти са намерени мъртви на борда на товарния кораб Blue Sky M, превозващ по последни данни около 900 мигранти, предаде БТА, позовавайки се на Reuters. Труповете на четиримата мигранти бяха откарани в моргата на болница на италианския град Галиполи, където корабът беше докаран по-рано на 31 декември от италианските военноморски сили и гранични патрули. Оцелелите мигранти пък бяха настанени в сградите на обществени учреждения, където сега тече процес на тяхната идентификация.

Според италианския Червен кръст повечето от мигрантите на борда са сирийци. Твърди се, че сред тях е имало и бременна жена на път да роди, но засега информацията не се потвърждава, допълва Франс прес.

Драмата с кораба започна на 30 декември, борени дни след драмата с ферибота Норман Атлантик, на който избухна пожар край гръцкия остров Корфу. Почти на същото място на 31 декември от борда на плаващия под молдовски флаг кораб Blue Sky M беше подаден сигнал за тревога. 

Според информация на сайта "Марин трафик" корабът, пътуващ от Турция за хърватското пристанище Риека, във вторник сутринта внезапно изменил курса си и се насочил към Италия. На борда му били забелязани въоръжени хора и оттам бил подаден сигнал за бедствие. Заради подадени сигнал към кораба веднага излетели два хеликоптера и се отправили три катера с въоръжени бойци от гръцката брегова охрана, гръцката военноморска фрегата "Наварино" и буксирен кораб. 

На борда обаче не било забелязано нищо подозрително. Гръцки медии съобщиха, че фрегатата "Наварино" се свързала с капитана на Blue Sky M, който казал, че "няма никакви проблеми". Привечер корабът напусна гръцките териториални води и се отправи от Италия.Точно тогава италианските военноморски сили и гранични патрули решиха все пак да изпратят хеликоптер и катер на военноморските сили, за да проверят какво се случва на товарния кораб. Шестима военни и гранични патрули се качиха на кораба и го завариха без екипаж, с блокиран двигател и препрограмиран курс към Италия, на по-малко от 9 километра от италианския бряг, предаде Франс прес.

Шестимата италианци успяха да поемат контрола върху плавателния съд и да го откарат в пристанището в Галиполи. Италианските гранични патрули казват, че така е била избегнат огромната драма, защото без италианската намеса корабът е щял да се разбие в скалите на брега.

Предполага се, че корабът е бил управляван от трафиканти на мигранти, но когато е била дадена първа тревога край остров Корфу, те са го напуснали набързо и са оставили мигрантите на произвола на съдбата.