fallback

Историята се повтаря

Bloomberg прави преглед на 2014, която удивително напомня 60-те години на ХХ век

29.12.2014 | 16:43 Автор: Виктория Крумова

В много отношения през 2014 ставаше дума за прогрес, но също така и за миналото, едно определено минало. 60-те години на 20-ти век. В международен план вниманието ни беше фокусирано върху страни като Русия, Куба и Северна Корея – като че ли Берлинската стена все още съществуваше.

У дома, в САЩ, бяхме ангажирани с граждански права. 45 години след раждането на движението за правата на хомосексуалистите в Стоунуол Ин, еднополовите бракове станаха законни в множество щати.

Още по темата

Но когато стана дума за междурасови отношения, страната направи крачка назад. В обществено проучване 57% от американците описват междурасовите отношения като „сравнително лоши“ до „много лоши„. Освен по време на бунтовете от 1992 година, това число е най-високото от края на 60-те.

Дори едно от табутата на 60-те години беше преразгледано – 4 щата спряха да воюват с марихуаната и я легализираха. Докато други 14 щата я декриминализираха.

Някои от нещата, които ни пленяваха преди десетилетия, отново го направиха. НАСА изпрати капсулата „Орион най-далече в космоса от времето на лунните мисии „Аполо“. В този случай целта на НАСА е Марс, но все пак се събрахме, за да проверим дали можем да изследваме място, на което не сме били никога преди. Странно познато чувство.

 

fallback
Още от Свят
fallback