Четирима българи са спасени от горящия ферибот

29.12.2014 | 13:08 Редактор: Лъчезар Вълев
Четирима българи са спасени от горящия ферибот
Четирима българи са спасени от горящия ферибот

Четирима български граждани са били спасени от горящия ферибот "Норман Атлантик" и са на сигурно място в италианската област Пулия. Това съобщи за България он Ер говорителят на Външното ни министерство Бетина Жотева. Имената на спасените ни сънародници са Галин Хайтов, Красимир Естов и две жени, чиито първи имена са само с инициали - Р. Тодорова и С. Аргирова.  Кризисният център в Италия и българското външно министерство разполагат единствено с фамилните имена на останалите българи по списъка и тяхната съдба към момента остава неясна. По последни данни на италианските военноморски сили спасените до момента са общо 316 души, на борда все още има 162 пътници. Освен гръцкия гражданин, за чиято смърт беше съобщено вчера, засега няма данни за други загинали.

Повече от денонощие след началото на спасителната операция са спасени малко над половината пътници на борда на горящия ферибот „Норман Атлантик“. Заради бурното море спасяването става само по въздух от два италиански и два гръцки хеликоптера, които взимат по двама пасажери на курс. Оцелелите пасажери са на най-горната, пета палуба на морския съд. Пожарът е частично овладян, а търговски кораби са заобиколили ферибота, за да го предпазят от вълните и да улеснят евакуацията. Фериботът обаче е наклонен с около 7 градуса, което затруднява задържането на палубата.

Междувременно от италианския център за извънредни ситуации предоставиха телефонен номер за връзка на близки и роднини: 0039 659 083 426.

Пожарът избухна в неделя сутринта на борда на италианския ферибот, превозващ общо 468 души. Около 270 души от пътуващите са гръцки граждани, а екипажът се състои от 22 италианци и 34 гърци. Инцидентът е станал край бреговете на Гърция при изключително лоши метеорологични условия. Фериботът „Норман Атлантик”, който е напуснал пристанището на гръцкия град Патра в неделя към 5:30 часа местно време, е плавал към италианското пристанище Анкона. Плавателният съд е подал сигнал за бедствие на около 33 морски мили от гръцкия остров Отонои. Пожарът е тръгнал от гаражната част на ферибота, където са били паркирани 125 товарни автомобила, 84 леки коли и три автобуса. Скоро след това огънят е обхванал цялата кърма на кораба. Огнената стихия е тръгнала от гръцки тир, превозващ олио, който е разлял товара си. При силното вълнение тировете са се удряли в покрива на ферибота, олиото се е разляло и се е възпламенило.

Командването на операцията за спасяване на пътниците и екипажа на горящия ферибот е предадено на италианската страна. Гръцките медии съобщават, че най-голямата заплаха за хората на борда е хипотермията, тъй като те са навън повече от денонощие. "Норман Атлантик" е нов кораб - произведен е през 2009г., регистриран е в Италия и обслужва линии на гръцката компания ANEK.