fallback

Издирването на изчезналия самолет на AirAsia е преустановено (обновена към 18:40)

6 часа без връзка: Изчезналият самолет няма как да е във въздуха

28.12.2014 | 12:54 Автор: Ирина Георгиева

Към 18:00 на 28.12.2014г.: Индонезия в момента издирва със собствени сили изчезналия пътнически самолет на авиокомпания AirAsia, заяви изпълняващият длъжността началник на управлението на въздушния транспорт в индонезийското министерство на транспорта Джоко Муржамоджо, цитиран от ТАСС.

Индонезийският транспортен министър съобщи, че пет страни - Сингапур, Великобритания, Австралия, Южна Корея и САЩ - официално са предложили съдействието си за търсене на самолета. 

"Засега ние използваме само собствените си възможности." - допълни Муржамоджо.

По-рано бе съобщено, че и Малайзия е изразила готовност да се включи в спасителната операция.

Към 14:50 на 28.12.2014г.: Издирването на изчезналия самолет на малайзийската компания AirAsia е преустановено през нощта и ще бъде подновено отново в понеделник сутринта, обявиха от индонезийското министерство на транспорта, предаде агенция "Фокус". Говорителят на министерството заяви, че издирването на самолета е прекратено поради падналата нощ и лошите метеорологични условия. Той допълни, че в понеделник сутринта (29 декември), в 7 часа местно време (2 часа българско време), търсенето ще бъде подновено. Ако времето е добро, операцията може да започне и по-рано.

Към 12:00 на 28.12.2014г.: Започна издирване на изчезналия самолет на AirAsia, предаде Independent. На борда му се намират 162 души. Те са загубили контакт с контролната кула по време на полет от Индонезия към Сингапур. Самолетът е изгубил връзка в 07:24 часа сингапурско местно време, около два часа след излитането си. По данни на началника на пресслужбата на Индонезийската спасителна служба Суприанди Минггу, самолетът най-вероятно е паднал в морето край остров Белитунг, след като е попаднал в турбулентна зона и се е опитал да измени курса си. Тази информация не е потвърдена официално.

Индонезия и Сингапур започнаха операция за търсенето на полет QZ8501. Повече от 6 часа точното местонахождение на самолета е неизвестно.

"Малайзийското правителство ще окаже съдействие. Самолетът е бил във въздушното пространство на Индонезия." - заяви министърът на транспорта на Малайзия Лиоу Тионг Лай.

"Ще бъде оказана помощ при операцията."- съобщи по-рано премиерът на Малайзия Мохамад Наджиб бин Тун Хаджи Абдул Разак и потвърди изчезването на самолета.

Нискотарифната самолетна компания AirAsia, която оперира в няколко страни в Югоизточна Азия, съобщи, че на борда на Airbus A320-200 е имало 162 души, от които седем членен екипаж. Местните медии съобщават, че пасажерите на полет QZ 8501 са предимно индонезийци - общо 155. Има и петима чужденци – трима корейци, както и граждани на Малайзия и Сингапур. Сред пътниците има 16 деца и едно бебе. 

На летището в Сурабая, десетки роднини седят в една стая, разговарят по мобилни телефони и плачат, пишат от Independent. По непотвърдена информация - близък на един от пътниците на изчезналия малайзийски самолет е получил sms от непознат номер, в който се казва, че самолетът е извършил аварийно кацане в източната част на остров Белитунг в Яванско море и всички пътници са живи и здрави, пише агенция "Фокус", позовавайки се на местни медии.

Индонезийските власти отказват да потвърдят информацията. Министерството на транспорта заяви, че не може нито да потвърди, нито да отрече информацията, и посочи, че се опитва да провери достоверността й.

Главният пилот на самолета има зад гърба си 6100 летателни часа, а помощник-пилотът е с 2 275 летателни часа. Името му е Iriyanto, а на втория пилот е Remi Emmanuel Plesel. Последният технически преглед на машината пък е бил на 16 ноември 2014г. 

Час преди плануваното кацане ръководителите на въздушното движение са загубили контакт с екипажа. Индонезийското транспортно министерство потвърди новината. От там уточниха, че малко преди да бъде изгубена връзка с машината (около 06:12ч. местно време), пилотът е поискал разрешение за промяна на маршрута заради лоши атмосферни условия и силна гръмотевична буря. Това е станало на височина 9 753 метра, под индонезийското ръководство за въздухоплаване.

Преди да бъде изгубена връзката с изчезналия самолет, екипажът му не е подавал сигнали за аварии, съобщи представител на индонезийското транспортно министерство.

Сингапурските власти са започнали издирването на самолета с помощта на военноморските си сили и с два самолета C-130, съобщи BBC.

"Не разполагаме с подробна информация за случилото се, но предложихме съдействие." -коментира сингапурският премиер Ли Сян Лун.

AirAsia е малайзийска low-cost авиокомпания, със седaлище в Куала Лумпур. Тя изпълнява полети до 100 дестинации в 22 държави. Инцидентът с нейния самолет идва края на една кошмарна година за другата голяма авиокомпания в Малайзия – националният превозвач Малайзия еърлайнс. 

На 8 март полет MH370 от Куала Лумпур до Пекинг с 239 пътници изчезна безследно и до днес не е ясна съдбата му. На 17 юли, полет MH17 беше свален в Източна Украйна. Жертвите тогава бяха 298. 

Любопитно е желанието на пилота да смени маршрута, заяви Уилям Уалдок, експерт по търсенето на изчезнали самолети и катастрофи за Independent. По негови думи лошото време в този регион не е нещо необичайно. 

"Причината, заради която пилоти искат промяна на курса е суровото време, но в този случай ветровете бяха леки, имаше само няколко тънки облаци. Но това е всичко." - коментира Уалдок в интервю.

Експертът се обяви против сравнявано на полет QZ 8501 и полет MH370.

"Надявам се, че самолетът на полет QZ 8501 ще се намери в следващите няколко часа. До тогава не трябва да раздаваме присъди." - категоричен е той.

Според някои сведения самолетът е паднал край остров Белитунг в Малайския архипелаг, но и тази информация не е потвърдена официално.

 

fallback
Още от Свят
fallback